Parragh László röhécselve kérte, hadd ne kelljen megosztania a véleményét a Magyar Tudományos Akadémiáról

2018. augusztus 3., 22:22

Szerző:

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az ATV Egyenes Beszédének a vendége volt, beszélgetés közben pedig szóba került, hogy a Magyar tudományos Akadémia is keményen bírálta a szakképzés jelenlegi rendszerét. Erre Paragh László röhécselve úgy reagált, hadd ne kelljen véleményt mondania az MTA-ról, de aztán mégis mondott, mégpedig azt, hogy

„éppen ideje volt”,

hogy Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vezetője nekiállt átalakítani a rendszert. – Ezt régóta gondoltuk, régóta mondjuk – fűzte hozzá. ami után fejtegetésbe merült arról, hogy Palkovics László pontosan tudja, mi a különbség az alapkutatás, a fejlesztés és az innováció között, és ő nem gondolja, hogy egy tízmilliós ország az egész világ alapkutatását finanszírozni tudnák. A műsorvezető, Krug Emília – a 168 Óra szerkesztője – közbevetését, hogy erről nincs is szó, Parragh László azzal rázta le, hogy az alapkutatások nagy része úgyis a fiókban végzi.

Az ITM egy június 12-i levélben hozta nyilvánosságra, hogy egy  törvénymódosítás értelmében ezután a tárca dönt az MTA 40 milliárdos költségvetésének nagy részét, 28,1 milliárdot kitevő kutatási támogatásának a felhasználásáról. Az MTA 54 percet kapott a véleményezésre, az MTA függetlenségét féltő magyar és nemzetközi felháborodás hatására azonban Palkovics László miniszter végül leült tárgyalni Lovász László MTA-elnökkel. Bár ezen a tárgyaláson az álláspontok kevéssé közeledtek egymáshoz, az MTA lehetőséget kapott, hogy alternatív költségvetési javaslatokkal álljon elő. Két javaslat született, Palkovics László mind a kettőt elutasította. A törvénymódosítást az Országgyűlés július 17-én fogadta el.

A költségvetési intézmények vezetői közül egyedüliként Lovász László nem nem írta alá a jövő évi büdzsé tervezetét.

Parragh Lászlóval tavaly novemberben interjút készítettünk, amelyet ide kattintva olvashatnak el.

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.