Palkovics államtitkára szerint a kormány gondoskodott azokról a családokról, amelyeknek hőségriadó idején elzárták a vizét

2018. augusztus 24., 15:22

Szerző:

Noha hetekkel ezelőtt újraindították a vízszolgáltatást a Hajdú-Bihar megyei Nyíradony azon részén, ahol a felhalmozódott rezsitartozások miatt – a nyár eddigi legnagyobb hőhullámának kellős közepén – elzárták a vizet, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkárának mostanra sikerült választ adnia Gurmai Zita és Kunhalmi Ágnes szocialista képviselők írásbeli kérdésére, miszerint hogyan fordulhatott elő mindez a családok évében.

Mint arról beszámoltunk, hőségriadó idején 10 lakóházban, 72 lakó vezetékes vízszolgáltatását korlátozták, tehát mintegy 30 család otthonában zárták el a vizet közüzemi tartozás miatt, ráadásul jogellenesen. Erre már akkor felhívta a figyelmet Gurmai Zita, amikor tudomást szerzett az esetről. Gurmai egyúttal a helyszínen az illetékes hatóságokhoz fordult, továbbá napokon belül kiharcolta párttársával a fideszes vezetésű önkormányzatnál, hogy vessenek véget a jogsértésnek.

Mindennek ellenére a Palkovics László innovációs miniszter nevében válaszoló államtitkár, Cseresnyés Péter csupán ugyanazokat a jogszabályi előírások ismertette, amelyek alapján – mint megírtuk – Gurmai és Kunhalmi már korábban újranyittatta a családok vízszolgáltatását, majd pedig kijelentette:

„A fentiek alapján megállapítható, hogy a Kormány gondoskodik arról, hogy azon állampolgárok is hozzájussanak ivóvízhez, akik díjfizetési kötelezettségeiknek nem tettek eleget".

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.