Pálinkás József szerint a kérdés sokkal inkább az, hogy mikor mond csődöt az orbáni politika

Orbán Viktor egykori főideológusa szerint az országban zajló folyamatok gátolják a szellemi és anyagi polgárosodást, mivel a politikában és a gazdasági életben is szinte teljesen megszűnt a verseny, így az „örök nyertesek” ellustulnak és arrogánssá válnak.

2018. augusztus 17., 09:14

Szerző:

Miközben – mint megírtuk – a Magyar Tudományos Akadémia fejet hajtani látszik a kormányzati terveknek, a Professzorok Batthyány Körének éléről menesztett tudóssal készített interjút a Magyar Hang. Pálinkás József egykori államtitkár és miniszter, az MTA volt elnöke – aki korábban a 168 Órának adott interjúban is kifejtette aggályait – úgy látja:

a társadalom a politikai erők hathatós közreműködésével a kilencvenes évek óta elfordult az értékektől, a mai Magyarországon kizárólag az anyagiak dominálnak.

„Pozitív nemzeti minimum nincs, a társadalom végzetesen szétszakadt. A teljesítményeken alapuló világ ideájától egyre távolabb kerülünk” – véli Pálinkás. Azokat, akik pedig fel merik vállalni véleményüket, sokszor szégyenpadra ülteti a hatalom.

„Ez történik tudósokkal, értelmiségiekkel, vagy akár olyan intézményekkel, mint a Magyar Tudományos Akadémia.”

Fotó: Merész Márton

Pálinkás szerint a politikai hatalom tényleges gyakorlói körül az elmúlt években kialakult egy olyan réteg, amely azt hiszi, hogy ő is választást nyert, ezért ítélkezhet a tudományban, sportban vagy akármilyen más területen. Úgy látja, a legelső Orbán-kormány még jól dolgozott, a 2002-es vereség azonban sokként hatott Orbán Viktorra és az egész Fideszre, ezért az utóbbi években már az ösztönökre ható ígéretekkel igyekezett – és tudott – választást nyerni. Pálinkás ugyanakkor hangsúlyozta:

ez az irány hosszabb távon biztos, hogy nem járható út, a kérdés csak az, hogy ez a fajta politika mikor mond csődöt.

A populizmus és az ösztönökre ható politika ugyanis csak addig hatásos, amíg nem jön például egy olyan gazdasági válság, amit már a választók is megéreznek – akkor ugyanis meglepően gyorsan elfordulnak bárkitől. Pálinkás hozzátette:

az országban zajló folyamatok gátolják a szellemi és anyagi polgárosodást, mivel a politikában és a gazdasági életben is szinte teljesen megszűnt a verseny, így az „örök nyertesek” ellustulnak és arrogánssá válnak.