Óvodai férőhely sincs, de a mindennapos testnevelést azért bevezetné a Fidesz-KDNP ott is

2018. február 24., 11:08

Szerző:

Az iskolák mintájára – ahol máig komoly infrastrukturális problémákat okoz – az óvodákban is bevezetné a mindennapos testnevelést a kormány.

Erről az MTI tudósítása szerint Balog Zoltán a V4 országok egészségügyi minisztereinek budapesti konferenciáján beszélt. Előadásában arról értekezett, hogy a régióban lévő országok hasonló problémákkal küzdenek: mozgásszegény életmóddal, a táplálkozással összefüggő betegségekkel és az elhízással. Balog figyelemfelhívásnak szánt közlése szerint a magyar lakosság körében is súlyos népegészségügyi probléma az elhízás, ugyanakkor pozitív fejleménynek tartja, hogy a WHO felmérése szerint Magyarország azon kevés országok közé tartozik, ahol a 7 éves gyerekek körében megállt az elhízás előfordulásának növekedése. Jelenleg a 7 évesek között minden negyedik lány, és minden ötödik fiú túlsúlyos.

A kövér a halála: Orbán Viktor, Mészáros Lőrinc és a felcsúti óvodások
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A „humánminiszter” szerint a kormány egy sor intézkedést tett az ügy érdekében: bevezette a népegészségügyi termékadót, egészségesebbé tette az iskolai közétkeztetést, átalakította az iskola büfék kínálatát és szigorú keretek közé szorította a gyerekeknek szóló étel- és ital reklámokat is. Mindezek nyomán:

„a mindennapos testnevelést az iskola mintájára az óvoda felé is el szeretnék vinni, mert az szintén hozzájárul majd ahhoz, hogy jobb eredményt mutassanak a gyerekek a nem elhízás terén”.

Noha az Orbán-kormány kötelezővé tette az óvodáztatást, hogy ezzel is segítse a nők munkába való visszatérését szülés után, azzal kapcsolatban, hogy a 2018/2019-es tanévben hány gyerek kezdi az óvodát, pontos adat nem áll rendelkezésre. Persze ha lenne, akkor sem közölnék, hiszen máig rengeteg településen jelent komoly problémát a bölcsődei és óvodai férőhelyhiány. A KSH legutóbbi, 2017/2018-as oktatási évre vonatkozó adatai szerint az idei tanévben 323 ezer gyerek jár óvodába, közel 5300-zal több, mint az előző évben. 

A csoportok változatos létszámmal működnek, viszont az állami intézményekben törvényi szabályozás alapján alapvetően 25 fős lehet a csoportlétszám, van persze, ahol ennél kevesebben vannak, ettől eltérni csak fenntartói engedéllyel lehetséges, maximum 20 százalék erejéig. Éppen ezért sokan kényszerülnek arra, hogy magánintézménybe írassák gyermeküket. Ahol pedig működik is óvoda, ott sem feltétlenül van sportpálya, tornaterem, így egyelőre hatalmas kérdés, mégis hogyan képzeli a kormány: a kisiskolások mintájára az óvodásokat is az utcán futtatnák-e, vagy más típusú testmozgásra gondoltak.