Öt helyen védte meg az országot Csepreghy Nándor

A Miniszterelnökség miniszterhelyettese – szemben főnökével, Lázár Jánossal – lelkesedett a konzultációs lakossági fórumokért.

2017. november 23., 11:45

Szerző:

A napokban lezárult a kormányzati Soros-ellenes országjárás, a 168 Óra e heti számában pedig pontatlanul írtuk, hogy a Miniszterelnökség vezetését egy személyben képviselő Csepreghy Nándor csupán két helyszínen tartott ilyen előadást. A Miniszterelnökség parlamenti államtitkárának stábja legalábbis fontosnak tartotta közölni lapunkkal, hogy Csepreghy nem csupán két, hanem öt helyszínen is tartott Védjük meg az országot! című konzultációs lakossági fórumot, ezekről pedig minden esetben tudósítások is születtek.

Ez utóbbin vélhetően az állami hírügynökséget, valamint esetleg helyi vagy megyei lapokat kell érteni, Csepreghy előadásainak ugyanis nem találtuk nyomát a hírekben. Ennek ellenére a Miniszterelnökség parlamenti államtitkárságának tájékoztatása szerint Csepreghy október 12-én Vésztőn, október 19-én Baktalórántházán, október 25-én Berettyóújfalun, november 2-án Sellyén és végül november 9-én Bugacon adott elő. 

Fotó: BerettyóTV

A berettyóújfalui fórumról készült helyi beszámoló tanúsága szerint Csepreghy nem csupán Magyarország gazdasági tevékenységéről, hanem arról is beszélt, a kormány hisz abban, hogy nemcsak négyévente kell megkérdezni a választókat arról, mit gondolnak az ország előtt álló kihívásokról, hanem politikai ciklusok között is fontos a visszajelzés.  A Berettyó TV tudósításában az szerepel, hogy az államtitkár (kormányzati tisztségviselő) szerint a „Soros-terv” végrehajtása ma Európa és Magyarország számára a legfontosabb kérdés. A lakossági fórumokkal szerinte csupán az volt a cél, hogy minél több emberrel közvetlenül is eszmét cseréljenek a bevándorlás kérdéséről és a „Soros-tervről”. A kormány álláspontja az, hogy a döntési jogot a tagállamoknál kell hagyni, és mi dönthessük el, hogy kivel szeretnénk együtt élni a Kárpát-medencében – fogalmazott az államtitkár.

Fotó: BerettyóTV

Korábban, a vésztői előadásában – amelyről a Gyula Televízió adott hírt – Csepreghy azt hangsúlyozta, a nemzeti konzultációk során olyan kérdésekben kérik ki a választók véleményét, amelyek hosszú távon meghatározzák a társadalom életét. Soros György bevándorlással kapcsolatos elképzelései ellentétben állnak a kormány álláspontjával. A lakosság támogatása azért fontos ebben a vitában, mivel a magyar származású üzletember komoly befolyással bír az Európai Unióban.

Csepreghy előadásairól lapunk úgy tudta, a miniszterhelyettes kerülte a kormánypropaganda legdurvább állításait, és szüntelen sorosozás helyett inkább a magyar gazdaság állapotáról tartott előadásokat. Erről beszámoló forrásunk vélhetően az államtitkár bugaci előadását élvezhette, ahol Csepreghy – a Baon.hu tudósítása szerint – azt mondta: Magyarország gazdasági eredményei ma adottak ahhoz, hogy valóban megléphessük azt a jóléti fordulatot, amelyre a társadalom régóta vár. A kérdés az, hogy ezt kockáztatjuk-e azzal, hogy olyan problémákat veszünk a nyakunkba, amelyek nem itt keletkeztek. Az a kérdés, hogy ezeket a problémákat importáljuk-e Európába, vagy megpróbáljuk a megoldásokat exportálni oda, ahol a probléma gyökre van. 

Mint ismert, a Fidesz október közepén jelentette be, hogy november 19-ig minden választókerületben, összesen több mint kétszáz helyszínen terveznek fórumot tartani Védjük meg Magyarországot! címmel. Az országjárásban részt vettek a kormány tagjai, a Fidesz vezető politikusai, országgyűlési képviselői, választókerületi elnökei. Hidvéghi Balázs, a kormánypárt kommunikációs igazgatója mindezt azzal magyarázta, hogy a kormánypárt ezzel is elő kívánja segíteni a nemzeti konzultáció sikerét.

Mindennek kapcsán írtunk arról, hogy a Miniszterelnökség mintha nem lelkesedett volna annyira a sorosozás feladatáért. Noha Lázár és Csepreghy sem tér el a Sorost célkeresztbe állító kormányzati kommunikációs panelektől retorikájában, a Miniszterelnökséget vezető miniszter egyetlen ilyen lakossági fórumot sem tartott, maga helyett delegálta helyettesét, Csepreghyt.

A kormányzati levelezés eredményei egyelőre ismeretlenek, ahogyan a válaszokba is csak – mint megírtuk – szigorú rend szerint tekinthet be Hadházy Ákos, az LMP társelnöke.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.