Összeomlás előtt az oktatás, néhány éven belül nem lesz, aki tanítson

2018. július 13., 10:43

Szerző:

Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elnöke 2006-tól 2010-ig Fidesz-tag volt, de pont akkor hagyta ott a pártot, amikor az újra kormányra került. Állítja, semmi nem lepi meg, ami azóta történik. Szakszervezeti elnökként úgy látja, olyan súlyos itthon a tanárhiány, hogy pár éven belül nem lesz, aki tanítson – nyilatkozta a 24.hu-nak.

Az elnök azt tapasztalja, hogy a kormány az oktatás helyett inkább az egészségügyre koncentrál, mert ott már tarthatatlan a helyzet. Szakemberektől hallotta – mondta –, hogy az egészségügyben tudatos kiéheztetés és lepusztítás történik azért, hogy a készülődő magánosítást előkészítse a kormányzat. Kásler Miklós kinevezése szintén azt üzeni, hogy az oktatás messze nem lesz prioritás.

Az adatok szerint a pedagógusok közel 50 százaléka már ötven év feletti, míg a pályakezdők 45 százaléka 1–2 éven belül lemorzsolódik, és otthagyja a pályát. Ez a tendencia oda vezet, hogy a Klebelsberg Központ egy tavalyi egyeztetésen azt prognosztizálta, 2025-re már nagyon nagy gond lesz a tanárhiány. A PDSZ szerint előbb.

– Ha minden változatlan marad, akkor összeomlás előtti állapotban van az oktatás. Személyi feltételeit nézve egyértelműen. Egyszerűen nem lesz, aki tanítson – mondja Szűcs.

Szűcs Tamás, a PDSZ ügyvezető elnökének sajtótájékoztat, Sajtótájékoztató az Emmi előtt
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A Klebelsberg Központ a hiányzó munkaerőt úgy próbálja pótolni, hogy a tanárok munkaterhét növeli. Ezt támasztja alá az a nemrég kiadott megszorító, a PDSZ szerint több ponton is jogellenes útmutató, ami a tanárok óraszámának és az osztályok létszámának kialakítását szabályozza.

A munkateher növekedése mellett a tanárok fizetése is probléma.

– Egy pálya kezdő tanárnak ma egyetemi végzettséggel 203 ezer forint a bruttó fizetése. Ha főiskolát végzett, akkor ez az összeg 188 ezer. Ez alig több valamivel a szakmunkás minimálbérnél

– állapítja meg a szakszervezeti vezető.

Jelentősen csökkenteni kellene a tananyagot, és más pedagógiai módszerekre van szükség az alkalmazottak helyett, és előtérbe kellene helyezni az informatikát.

– Ezt viszont a lélekben is megnyomorított, kizsigerelt, a mai világ kihívásaival szemben már életkoránál fogva is hátrányban lévő pedagógusgárdának kellene megvalósítania. Persze ha ilyen ütemben zajlik a tananyag átrendezése, lehet, hogy inkább már a fiatalok szerepe lesz a megújulás, már ha lesznek fiatalok a pályán – véli Szűcs Tamás.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.