Óriási hiány van kéményseprőkből

2017. január 11. 14:12

Szinte bizonyos, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kéményseprői egyes területeken nem voltak képesek december végéig elvégezni az alapvető szolgáltatásokat, az úgynevezett sormunkákat sem, vagyis a tüzelő-fűtő berendezések menetrend szerinti ellenőrzését, tisztítását, valamint a kötelező felülvizsgálatát – tájékoztatta a Magyar Nemzetet a Kéményseprők Országos Szakszervezetének (KOSZ) elnöke.

Vámos Csaba a Magyar Nemzetnak azt mondta, mindez annak a következménye, hogy a kéményseprési ágazatban óriási a szakemberhiány. Főként abban a tizenhét megyében, illetve azon a 2499 településen, ahol tavaly júliusban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vette át a kéményellenőrzési feladatokat. Ezt úgy próbálják csillapítani, hogy közmunkásokból képeznek ki kéményseprőket.

A szakszervezet számításai szerint a megyénként negyven-ötven új szakember kitaníttatása összesen megközelítőleg 850 millió forint kiadással járhat, és ezt az állami költségvetésnek kell finanszíroznia. A gyorstalpaló átképzési program már meg is kezdődött, így az új kéményseprők az év közepétől végezhetik a kéményellenőrzési munkákat. Valódi szaktudásuk és megfelelő tapasztalatuk azonban aligha lesz addigra – mondta Vámos Csaba. Hozzátette: ha a katasztrófavédelem hallgatott volna a szakmára, és az ígéreteit betartva, júliustól átvette volna az országban dolgozó több mint kilencszáz főből álló teljes szakembergárdát, vagyis nem csak négyszázötven-ötszáz főt, akkor most nem lenne ennyire égető a munkaerőhiány az ágazatban.

A kormány 2016-ban  csökkentette a kötelező ellenőrzések számát a korábbi évi egy alkalomról kétévente egy alkalomra a gáztüzelésű rendszereknél (a hagyományos fűtés esetén maradt az évi egy ellenőrzés). A szakszervezet továbbra is úgy véli: óriási hiba volt a kormányzat részéről a kötelező felülvizsgálatok számának lefaragása, mert emiatt növekedhet a tüzelési balesetek száma.

A katasztrófavédelem elismerte, hogy valóban szakemberhiány van, ám állításuk szerint valamennyi előírt sormunkát képesek határidőre elvégezni az OKF munkatársai.