Orbáni cselt vet be a Jobbik, május 8-án lebontják a parlament körüli kordonokat

2018. május 3., 06:56

Szerző:

„A Jobbik Magyarországért Mozgalom újonnan megalakult parlamenti képviselőcsoportja meghozta első érdemi döntését: az Országgyűlés alakuló ülésének napján képviselőink lebontják a parlamentet körülvevő kordonokat. Meggyőződésünk, hogy a nemzet főteréről nem lehet kirekeszteni a magyar embereket, a kormányellenes tüntetőket sem” – közölték.

Mint megírtuk: az alakuló ülés napjára azért zárná el az Országházat és a Kossuth tér nagy részét a házőrség és a rendőrség, mert a következő kormányellenes tüntetést aznapra, vagyis május 8-ára a Kossuth térre, a Parlament épülete elé jelentették be. Többek közt a hazai és külföldi védett személyek biztonságának és szabad mozgásának garantálására hivatkozva a rendőrség korábban azt közölte: aznap délutánig lezárják a környéket.

Emlékezetes, a Kossuth téri kordont 2007-ben, az akkori kormányellenes megmozdulások idején az Orbán Viktor vezette, abban a ciklusban épp ellenzéki Fidesz képviselői bontották le. A Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének 2006-os nyilvánosságra kerülése után indult tiltakozáshullám ugyanis a frissen megválasztott második Gyurcsány-kormány ellen, mely során hosszú időre ellepték a Kossuth teret is a kormányellenes tiltakozók. Orbán Viktor akkor azt mondta: a rendőrség „vasfüggönyt húzott” a nép és megválasztott képviselői közé.

 

 

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.