Orbánék feladták, lezárulhat a CEU-ügy

augusztus 9. 11:04

Több hónapos makacskodás után a Külügyminisztérium már beéri egy New York állammal kötött szerződéssel is a CEU ügyében – tudta meg a hvg.hu.

Ha a lap információi helytállók, akkor a kormány által kora tavasszal ellehetetleníteni szándékozott felsőoktatási intézmény fölött tisztul az ég.

Fotó: Kökényesi Gábor

A parlament fideszes többsége áprilisban fogadta el a felsőoktatási törvény lex CEU néven elhíresült módosítását. Azóta is makacsul ragaszkodtak a törvényhez, miszerint a jövőben kizárólag akkor működhet külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. A kormánynak ráadásul az volt az álláspontja, hogy ha az egyetem székhelye föderatív államban van, ahol a nemzetközi szerződés megkötésére nem a központi kormányzat jogosult, akkor a szerződésnek a szövetségi kormánnyal kötött előzetes megállapodáson kell alapulnia.

A hvg.hu úgy tudja, a külügy jelenleg a dokumentum pontos szövegét várja New York államból. A szerződést heteken belül aláírhatják. A CEU hazai működése ugyanakkor egy további problémába is ütközik: a jogszabálymódosítás szerint ugyanis az intézménynek New York államban is kampuszt kell létesítenie.