Orbánék atomerőműve – Nem működik, de nekünk jó lesz?

2017. március 4. 08:50

Az LMP különösen felháborítónak tartja, hogy az Orbán-kormány versenyeztetés nélkül egy olyan reaktort kíván 4000 milliárd forintért a magyar emberekre sózni, amelynek a használhatósága még sehol nem bizonyosodott be.

A Népszava pénteken orosz sajtóhírek alapján azt írta: a Paksra szánt orosz reaktorcsalád összes referenciareaktorával problémák vannak, kérdéses a reaktortípus működőképessége.

A Roszatom VVR 1200-as rektorokat használó erőmű-projektekről csupa rossz hír érkezik. A VVR-1200-as reaktorcsaládot a Roszatom gyártja – ezt a típust rendelte meg az Orbán-kormány tender és valódi referenciák nélkül, bemondásra Putyintól. Azok a beruházások, amelyeket Paks II referenciaprojektjének szántak, mind műszaki nehézségekkel küzdenek az érintett reaktorcsaláddal, illetve a Roszatom kivitelezési színvonalával összefüggő problémák miatt - hívta fel a figyelmet az LMP.


  • A szentpétervári Leningrád atomerőműben az építési naplók és a bizonyítványok meghamisítása, a technológiai előírások megszegése, az előírtnál rosszabb minőségű anyagok használata miatt jelenleg az orosz hatóságok vizsgálódnak.

  • A belorussziai Ostrovecben megsérül a reaktortartály, és a Roszatom szeretné egy másik erőműbe beépíteni, mert a belorusz kormány nem tart rá igényt.

  • Novovoronyezsben 15 napi működés után három hónapra leállt a reaktor, állítólag generátorhiba miatt.

  • A finn Fennovoima projektben tervezési és kivitelezési hiányosságok, elégtelen adatszolgáltatás, a nukleáris hatóság sorozatos kifogásai miatt leállították a hatósági engedélyezést, az ipari miniszter az egész beruházás felfüggesztését helyezte kilátásba.


Az LMP szerint most válik nyilvánvalóvá, mekkora felelőtlenség és hiba volt az ország történetének legdrágább beruházását egy átlátható nemzetközi tender helyett Orbán és Putyin titkos alkujára alapozni. Eddig is csupán az érintett politikusok ígéretei garantálták, hogy a Roszatom kísérleti reaktortípusa a legjobb választás Magyarországnak, ám ezeket az állításokat immár lehetetlen komolyan venni. Az LMP a bővítési beruházás és a referenciák azonnali felülvizsgálatát követeli, mielőtt további száz- és ezermilliárdokat költünk el egy tudottan működésképtelen, biztonsági és műszaki aggályok sorát fölvető atomerőműre.