Orbán Viktor: A magyar férfiember archetípusa a gazda, a vidéki politikai attitűdből nem érthető meg a Lánchíd ügye

2020. július 9., 12:35

Szerző:

Nemzeti önbecsülés nem képzelhető el az agrárium nélkül

- jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Mindent a magyar vidék jövőjéért című könyv bemutatóján, csütörtökön Budapesten.

Orbán Viktor a Mindent a magyar vidék jövőjéért című kö
Fotó: Koszticsák Szilárd

A kormányfő a Karmelita kolostorban tartott rendezvényen kiemelte: ha kellő távolságtartással, indulatok nélkül tekintenek vissza az elmúlt időre, az látható, hogy 2010 előtt a magyar vidék a legnagyobb vesztesek közé tartozott a forráselosztások, a fejlesztések, a beruházások és a modern szabályozás megalkotása szempontjából.

Közölte: 2010-ben Fazekas Sándor miniszterként arra kapott megbízást, hogy talpra állítsa a magyar vidéket.

Hangsúlyozta: azóta a termőföldet megvédték, a mezőgazdaság jelentős lehetőségekhez jutott, és nincs messze az, hogy azt lehessen mondani, egy magyar faluban ugyanolyan minőségű életet lehet élni, mint a fővárosban.

Orbán Viktor kifejtette:

"a magyar férfiember archetípusa" a gazda.

A vidéki ember ugyanis úgy gondolkodik, hogy van egy terület, annak van határa, világos kiterjedése, és az ottani életminőségért, rendért, a területből való megélhetésért, a dolgok menetéért ő a felelős - magyarázta. Hozzátette: van felelősség, de nem korlátlan, nem absztrakt.

Úgy látja, ebből a felelősségérzetből érthető meg, hogy a magyar politikának a magyar vidék miért adott olyan sok jó vezetőt, hiszen ehhez is ugyanaz a gondolkodásmód szükséges.

Orbán Viktor a Mindent a magyar vidék jövőjéért című kö
Fotó: Koszticsák Szilárd

Közölte: az is fontos, hogy mindig a feladatra összpontosítanak ezzel a gondolkodásmóddal, mert a dolgokról nem beszélni kell, hanem el kell végezni. A feladatok valóságosak, egyértelműek, és ha nem végzik el azokat, annak világos következménye van - mutatott rá.

Megjegyezte:

ezért nehéz megérteni a Lánchíd körüli szerencsétlenkedést is, teljesen idegen az a politika a vidékből építkező politikai attitűdtől.

Kiemelte: az agrárium mindig része volt a magyar politikának, hol "letaposott", hol elfogadott, hol pedig felemelt és élre állított része.