Orbán Viktor maffiaszerű kormányzásával rokonai csalások árán gazdagodnak

A Fidesz elnöke már évekkel ezelőtt közölte, hogy egy új, hozzá lojális elitet akar gazdaggá tenni Magyarországon. Aki pedig nem a Fideszt választja, annak marad a leszámolás.

2018. március 19., 07:40

Szerző:

Maffiastruktúrának nevezte még egy hétvégi cikkben a német sajtó a Csalás Elleni Európai Hivatal (OLAF) jelentésében feltárt kapcsolatrendszert, amely Orbán Viktor gazdagodását szolgálja, és amelynek a működése miatt a magyar adófizetőknek 42 millió eurót kellene visszafizetniük az EU részére. A német Tageszeitung cikkének értékelése szerint a képlet egyszerű: Orbán rokonai csalások árán gazdagodnak.

A kormányfő március 15-i beszédét értékelve a lap kiemelte: híveinek tízezrei előtt Magyarország kormányfője félelmet és gyűlöletet vált ki. Beszédének fő célja a megfélemlítés. Idézték Orbán szavait, amelyek szerint a választások után bosszút állnak, „erkölcsi, politikai és jogi bosszút”. Világos, hogy e mondatok a kormánnyal szemben kritikus sajtónak és civil szervezeteknek szólnak – emelték ki. A nyíltság új, de megfelel a helyzetnek – így a cikk.

Orbán Viktor nem véletlenül mondott ilyen fenyegető beszédet – állítja a német sajtó
Fotó: Burger Barna

Három hét múlva, április 8-án ugyanis a magyarok ugyanis új parlamentre szavaznak, és a kormányzó párt meglepő gyengeségeket mutat, még a biztosra vett februári időközi helyhatósági választást is elbukta – utalt Hódmezővásárhelyre a szerző. Mindennek okait a kormányzati korrupció elburjánzására vezették vissza, amellyel szemben a Fidesznek és Orbánnak nincs más eszköze, mint a félelemgerjesztés.

Orbán számítása világos – áll a cikkben –, a magyarok többsége a migrációval szemben áll, és ha a többség úgy gondolja, hogy ez a döntő kérdés a választáson, akkor Orbán ismét nyerhet. A magyarokat ugyanakkor idegesíti a rendszerszintű korrupció.

Ezt példázva többek között a Reuters balatoni oknyomozó cikkét említik, ami bemutatta, hogy csatornázza az uniós pénzeket a kormány az Orbán-közeli vállalkozókhoz, és felidézik az EU csalás elleni hivatalának a jelentéseit, amelyek a szintén Orbán-közeli Elios ügyeit tárták fel. Arra is emlékeztettek: Orbán veje nem az egyetlen tagja a családnak, aki jól szerepel az állami pályázatokon. Orbán apja sok nyilvános projektet lát el a kőbányájából, a bátyja jövedelmező lehetőségeket ad a barátainak. És Orbán felesége is földbirtokos, akinek Budapesttől nyugatra vannak a földjei.

Kiemelték, hogy Orbán büszke az általa felépített csalási rendszerre, mert már évekkel ezelőtt közölte, hogy egy új, hozzá lojális elitet akar gazdaggá tenni Magyarországon. Aki pedig nem a Fideszt választja, annak – ha Orbán marad – keserű leszámolás leszámolás jön, ahogy erre maga figyelmeztetett – zárta a cikket a lap.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.