Orbán Viktor ma bejelenti kormánya névsorát, Novák Katalin sem lesz miniszter

Órákon belül kiderül, hogy a régi-új miniszterelnök kikkel akar valójában együtt dolgozni és milyen struktúrában.

2018. április 27., 06:31

Szerző:

Az utóbbi napok egyre vadabb találgatásai után Novák Katalin családügyi államtitkár a TV2-n futó I/I Azurák Csabával című műsorban adott interjút, és azt mondta, Orbán Viktor pénteken fogja nyilvánosságra hozni a kormány névsorát.

„Én ebben a névsorban miniszterként nem fogok szerepelni” – tette egyértelművé.

A Fidesz-alalenök, Balog Zoltán jobbkeze azt is hozzátette, arra számít, hogy államtitkárként folytatni fogja ugyanazon a területen, mint eddig, de ez még a közeljövő döntésein múlik – nyilván a következő miniszternek lenne lehetősége, legalábbis papíron –, hogy államtitkári megbízást adjon.

A helyzet azért különös, mert Novák területe a család- és ifjúságügy, és mivel a most következő kormányzás egyik fontos feladataként a demográfia javítását, a gyerekszületések számának növelését nevezte meg a kormányfő, ezért ez elég fontos poszt lesz, sőt, két kormányzati forrás is állította: a demográfia önálló minisztériumot kaphat. Ráadásul Novák nevét lebegtették e tárcaélére, miközben az utóbbi napok találgatásaiban már nem nagyon jött szóba Emmi-miniszterként, ahova egyelőre Kásler Miklós onkológus neve merült fel.

Mindenesetre Novák nyilatkozata egyértelművé teszi: veszélyes találgatni, amíg egyetlen ember van az országban, aki tudja, kiket akar megbízni: Orbán Viktor. Márpedig a kormányfő pénteken bejelenti névsorát.

Arról egyelőre nincs információ, hogy hol és milyen körülmények között tesz bejelentést a Fidesz-elnök ügyvezető miniszterelnök. Az ugyanakkor már biztos, hogy az új kabinet május 8-án, az Országgyűléssel egy időben alakulhat meg, hiszen a parlamentnek kell megbízást adnia Orbánnak erre, ha pedig a régi-új miniszterelnök hozzányúl a minisztériumi struktúrához, akkor a Ház azonnal szavaz az idevágó törvény módosításáról is.

Fotó: Merész Márton

Egy mindenesetre tény: az Országgyűlés alakulóülése, a kormányfő ottani megbízása után a Sándor-palotában szokták megkapni megbízólevelüket az államfőtől a miniszterek, általában még ugyanazon a napon, amikor a parlament már befejezte az ülését.

Mindez már csak azért is érdekes, mert ezzel vélhetően egyidőben a kormányzással és a választási eredménnyel elégedetlen civilek a fővárosi Kossuth téren, azaz az Országháznál tüntetnek majd. Persze egyelőre nem tudni, mikor, hiszen – mint megírtuk – az elmúlt két kormányellenes tüntetéseit szervező Mi vagyunk a többség csoport a következő május 8-ai tüntetés Facebookon tette közzé, hogy változni fog a tüntetés kezdésének időpontja. 

A szöveg úgy is értelmezhető, hogy a szervezők nem fogják elfogadni, hogy a Kossuth teret a rendőrség körbe akarja kordonozni, és nem engedné be oda a tiltakozókat.

Május 8-ra két másik esemény is be van jelentve a Kossuth térre. Egy csoport hajnali 2-re szervezne élőláncot a parlament köré, míg egy másik reggel 10-re tüntetést az alakuló ülés elé. Ezeknek az eseményeknek a szervezői azt állították, hogy a tüntetéseknek a hírére korábbra hozta a területzár időpontját a rendőrség, így az már előző estétől érvényes lesz. Egy hétfői keltezésű dokumentum szerint ugyanis az országgyűlési őrség úgy határozott, hogy május 8-án lezárja a Kossuth teret, az Országház előtti teret és a füves területeket. 

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Tegnap 15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.