Orbán Viktor kirúgott négy EU-s fejlesztésekért felelős vezetőt, bukott két ismert exállamtitkár is

2018. július 3., 20:25

Szerző:

Portfolio vette észre a Magyar Közlönyben, hogy Orbán Viktor egy erről szóló kormányrendelet értelmében egy hónappal ezelőtt négy, az EU-s fejlesztési támogatásokért felelős vezetőt is menesztett a tisztségéből, Mindegyikük helyét a negyedik Orbán-kormányban Palkovics László kedvéért létrehozott új tárca, az Innovációs és Technológiai Minisztérium egy-egy államtitkára foglalhatta el.

  • Homolya Róbertet az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program monitoring bizottsága elnöki tisztségéből vehetett búcsút, amelynek a munkáját ezután Mosóczi László irányíthatja;
  • Szabó Zsoltot a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program monitoring bizottsága elnöki tisztségéből mentették fel, az új bizottsági elnök Weingartner Balázs József lett;
  • Kovács Zoltán hellyett ezután Schanda Tamás János vezeti a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Program monitoring bizottságát;
  • Kis Miklós Zsoltot, aki eddig a Partnerségi Megállapodás monitoring bizottsága élén állt, szintén Schanda Tamás János váltja.

Mosóczi László most az ITM-ben közlekedéspolitikáért felelős államtitkár, Weingartner Balázsé fenntarthatóságért felelős államtitkárság, Schanda Tamás János pedig az európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkárságot vezeti.

Homolya Róbert

Homolya Róbert és Szabó Zsolt két ismert államtitkára volt a harmadik Orbán-kormánynak. Homolya Róbertről, a 2018 májusában megszűnt Nemzeti fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkáráról az Európai Csalás Elleni Hivatal bizonyítottnak találta, hogy korábban úgy volt végrehajtásért felelős elnökhelyettes az EU-s források elosztásárt felelős Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél (NFÜ), hogy több közbeszerzési tanácsadó cégben is érdekeltsége volt. Ez azt jelenti, hogy egy-egy projekt esetében szerepet vállalhatott az előkészítés és a kivitelezés során is, ami 3,3 milliárd forintjába kerülhet Magyarországnak, az OLAF legalábbis ennyit hajtana be büntetésként az Orbán-kormányon. Homolya Róbert korábban azt mondta, hogy „nagyon bagatell” ügyekről van szó, annyira, hogy a NAV különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények gyanújával  nyomozást indított miatta, amelynek a határideje július 6. 

Ami Szabó Zsoltot illeti, ő szintén az NFM-ben dolgozott fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára. Még a Magyar Nemzet írta meg róla, hogy 1,2 milliárd forintnak megfelelő összeget tart egy belize-i offshore számlán. Ebben az ügyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanújával nyomozás indult, a múlt héten azonban a lapszemle miatt portálunknak is közölnie kellett azt a helyreigazítást, amely szerint az érintett cég, a Joy World Enterprise Limited sem közvetve, sem közvetlenül nem áll Szabó Zsolt államtitkár és felesége irányítása, tulajdonlása, befolyása alatt.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.