Orbán Viktor kilencszázmillió forintot irányított át a közszférából az egyházaknak

2017. szeptember 12. 11:29

A közszférától az egyházakhoz irányított át forrásokat Orbán Viktor miniszterelnök, amikor a legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatban elrendelte: a költségvetésben kilencszázmillió forintot csoportosítsanak át azonnali hatállyal a közszférában foglalkoztatottak bérkompenzációjából az egyházi intézményekben dolgozók javára – írja a Magyar Nemzet.

Fotó: Bazánth Ivola

Földiák András, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke szerint ez a pénz nagyon fog hiányozni a közszférából, miközben az egyházi intézményekben elfogadható a helyzet. Mint mondta, a kormány teljesen önkényesen darabolta fel a közszférát, és nagyjából húsz terület közül négyben (pedagógusok, rendőrök, katonák és az adóhatóság) rendezte a béreket, míg például a települési önkormányzatoknál dolgozók 2008 óta nem kaptak béremelést.

A bérkompenzációt 2012-től vezették be a közszférában, az adójóváírás megszűnésének ellentételezésére és az egykulcsos adó miatt rosszul járók kiengesztelésére. Erre idén húszmilliárd forintot szántak, ebből jön le most csaknem egymilliárd. Ebből kell többek között a gyógyító-megelőző ellátás területén dolgozókat (például a szociális terület munkavállalóit), az egyetemek és főiskolák alkalmazottait, a fővárosi, megyei és járási kormányhivatalokat és a bíróságokat is kompenzálni.

A kormány ezúttal sem egyeztetett, pedig a közszférában eleve rossz a hangulat. Júliusban kétórás figyelmeztető sztrájkot is tartottak, bár az kevés eredményt hozott. Akkor azt hangoztatták, hogy nagyjából 150 ezer ember – főleg kincstári, polgármesteri hivatali és minisztériumi köztisztviselő – nyolc éve nem kapott fizetésemelést.