Orbán Viktor keményen nekiment Emmanuel Macronnak, szerinte Matteo Salvini nyerne a magyarországi választásokon

Magyarország segíteni akar, hogy a menekülteket visszavigyék az afrikai országokba.

2018. augusztus 28., 18:39

Szerző:

Orbán Viktor és Matteo Salvini a Milánóban tartott kedden Milánóban tartott találkozójuk után állt ki egy sajtótájékoztatóra, amelyen a magyar miniszterelnök elmondta, egyetértettek, hogy a migráció a legfontosabb kérdés Európában.

– Magyarország bebizonyította, hogy meg lehet állítani a bevándorlást, jogilag és fizikailag is

– mondta Orbán Viktor, hozzáfűzve, olyan politikát akarnak folytatni, amely a segítséget odaviszi, ahol a probláéma forrása rejlik. 

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

– Ha Matteo Salvini Magyarországon indulna a választásokon, akkor nyerne. Tiszteletet érdemel, mert bebizonyította, hogy a migrációt a tengeren is meg lehet állítani. Ő a sikerén múlik Európa biztonsága

– méltatta a tárgyalópartnerét Orbán Viktor.

– Védje meg a határainkat. E tekintetben minden segítséget megadunk. Magyarország kis ország, de valamennyi ereje van

– mondta arról, hogy Magyarország segíteni akar, hogy a menekülteket visszavigyék az afrikai országokba.

– Azokat, akik bejöttek, vissza kell vinni, ahonnan jöttek

– tért ezzel a tárgyalás neuralgikus pontjára, Olaszország ugyanis azt szeretné, ha a menekülteket elosztanák az EU-tagországok között, ezt Magyarország azonban elutasítja.

A brüsszeli elit szerint – fűzte hozzá – nem lehet visszavinni a menekülteket oda, ahonnan jöttek, de ezt mondták a határvédelemre is. 

A magyar miniszterelnök ezután kapott egy kérdést, hogy alakul-e egy új szövetség Európában, a V4 országai után ugyanis most már Ausztria és Olaszország is a szigorú határvédelem mellett tett hitet. Erre úgy válaszolt, az 2019. május 26-26. közötti EP-választások után fog látszani, ki hol áll. Megkérdezték tőle azt is, lojális-e azz Európai Néppárthoz, amire igennel felelt. Silvio Berlusconitól is engedélyt kért erre a találkozóra – emelte ki újra.

– A helyzet egyszerű. Emmanuel Macron (Franciaország elnöke – a szerk.) fel akarja robbantani az Európai Néppártot, ugyanúgy, ahogy a francia pértrendszert is felrobbantotta Ő a migrációt támogató pártok vezetője Európában, és itt vagyunk mi, akik ezt meg akarják állítani

– jelezte.

Ami Matteo Salvinit illeti, ő megdöbbentőnek nevezte, hogy egy ilyen találkozóra Milánóban kellett sort keríteni, és hangsúlyozta, hogy Magyarországnak jogában áll megvédeni határait. Egy egyértelműen az Orbán-kormány civil szervezeteket megbélyegző politikája ihlette megjegyzéssel úgy nyilatkozott, hogy ezektől a civil szervezetektől nemzetközi egyezmények megváltoztatásával lehetne megszabadulni.

– Hihetetlen, de van, aki a fejünk felett aláír egy egyezményt, amely nyomán emberek jöhetnek az országba 

– mondta.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.