Orbán Viktor: Európában 2018 a népakarat helyreállításának éve lesz

2018. január 5., 19:10

Szerző:

Európában 2018 a népakarat helyreállításának éve lesz - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Németországban, a seeoni kolostorban, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselői háromnapos tanácskozásának második napján.

A magyar kormányfő megbeszélésük után Horst Seehofer bajor miniszterelnökkel, a CSU vezetőjével közösen tartott sajtótájékoztatót, amelyen úgy fogalmazott, az európai embereknek világos akaratuk van. „Egyértelmű a népakarat: az emberek nem kívánnak terrorveszélyben élni, azt akarják, hogy legyen közbiztonság, hogy a határokat megvédjék, és hogy vigyék ki a schengeni övezetből azokat, akiknek nincs okuk arra, hogy itt legyenek. Vigyék vissza őket oda, ahol újrakezdhetik az életüket” – fűzte hozzá.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Hangsúlyozta, Magyarország kezdettől fogva a határvédelem és a schengeni szerződés betartásának a talaján állt. Akkor is a schengeni szerződés talaján álltunk, építettünk például kerítést és határvédelmet, amikor még volt olyan hely Európában, ahol a káoszt meg a jogszerűtlenséget ünnepelték – fogalmazott.

Beszélt arról is, hogy nem akar beavatkozni a német belpolitikába. „A mi testtartásunk alapvetően a tisztelet testtartása” – mondta erről, Szerinte a német vitákat majd a német emberek lefolytatják, és a német döntéseket meghozzák a német politikusok. „Sok sikert kívánok az ezzel kapcsolatos tárgyalásokhoz” – tette hozzá.

Seehofer a maga részéről azt mondta, hogy személyesen vezeti a Bajorország és a közép-európai országok együttműködésének további erősítését célzó kezdeményezést. Rámutatott, hogy Bajorország nagyobb kereskedelmi forgalmat bonyolít le a visegrádi országokkal, mint Franciaországgal és Nagy-Britanniával. Ezért is bajor érdek a kapcsolatok elmélyítése. Ennek kapcsán Orbán megjegyezte, hogy a bajorokat és a magyarokat hosszú és mély kapcsolat köti össze, olyan hosszú, hogy az első magyar keresztény király családjától a győri Audi-gyárig húzódik. A kapcsolat mélysége eléri a barátságot. „Én Bajorországban soha nem tapasztaltam rosszindulatot a magyarokkal, Magyarországgal vagy a magyar kormánnyal szemben, mindig őszinte, nyílt és korrekt beszélgetésekben volt részem, ma is ez történt” – közölte.

Ami azt illeti, hogy 2018 Európában a „népakarat” helyreállításának az éve lesz, Orbánnak ez a kijelentése gyakorlatilag semmit nem jelent azon kívül, hogy azt sugallja, a miniszterelnök szerint az európai országokban nincs demokrácia, a jobboldalon – főleg a magyarországin – viszont talán jól hangzik.

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.