Orbán Viktor megpróbált lovagias lenni, szóval sietve emlékeztette Angela Merkelt a két elveszített világháborúra

2019. augusztus 19., 12:23

Szerző:

Hétfőn Angela Merkel Orbán Viktorral együtt emlékezik a Páneurópai piknik 30. évfordulójára. Közös programjukat egy ökumenikus istentisztelettel kezdték Sopronban, a belvárosi evangélikus  templomban, ahol a magyar miniszterelnök és a német kancellár is beszédet mondott.

A Páneurópai Piknik 30. évfordulója - Orbán Viktor beszéde
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Orbán Viktor a hálával és a nagyrabecsüléssel kezdte, méltatva azt a német kancellárt, aki 14 éve, négy ciklus óta vezeti Európa legerősebb államát, de Németországon túl hosszú idő óta dolgozik Európáért, az európai nemzetek együttműködéséért, Európa újraegyesítéséért. – Nagyrabecsülésünket növeli, hogy tudjuk, Európát újra és újra, vitáról vitára,a konfliktusról konfliktusról, napról napra újra kell egyesíteni. Európa alapját a független és szabad nemzetek adják, ezért Európa egysége soha nincs kész, azt mindig újra meg kell alkotni – kockáztatta meg a magyar miniszterelnök, nyilván afféle bókként fűzve hozzá, hogy Magyarországon a hölgyeket a lovagiasság szabályai szerint eleve kitüntető figyelem övezi, a kemény munkát folytató hölgyek előtt pedig a magyarok messziről megemelik a kalapjukat. A lovagiasságnak azonban úgy tűnik, Magyarországon is vannak határai, Orbán Viktor ezután legalábbis azzal folytatta, hogy ami a kétoldalú viszonyt illeti, a magyar német kapcsolata mindig különleges volt, és 

régebbi dolog ez, mint a soproni piknik és mint a XX. századi közös vereségeink.

A magyar miniszerelnök beszédeinek évek óta untig ismert fordulata az állandó háború, de hogy miért kellett  emlékeztetnie Angela Merkelt a két elveszített világháborúra és a holokausztra a Páneurópai piknik évfordulóján, az egyelőre nem világos. Beszédét mindenesetre azzal zárta:

– A magunkfajta szabadságharcosok a kettészakítás idején is tudták, hogy Európa csak egy van. Hittünk benne, és újraegyesült. Újraegyesült, mert hittünk benne. Ma is ezen múlik minden.