Orbán Viktor Izraelben bejelentette, nem pénzt, csak jóindulatot és támogatást kér

Ismét izzott a levegő Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő és a magyar miniszterelnök négyszemközti találkozóján. A randevú meghitt hangulatáról nemcsak egy közzétett fotó, hanem a közös sajtónyilatkozat is tanúskodik.

2018. július 19., 11:02

Szerző:

Azonos módon látják a 21. század néhány kérdését az izraeli miniszterelnökkel, így a biztonság, a terrorizmus elleni harc, a határvédelem kérdését és a modern kori antiszemitizmus problémáját is – mondta Orbán Viktor miniszterelnök Jeruzsálemben.

Orbán Viktor Izraelben
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Mint elsőként megírtuk, július elsején derült ki, hogy Orbán Viktor Izraelbe látogat. Jószéf Amrani, Izrael budapesti nagykövete pár nappal később ráadásul azt közölte, hogy a miniszterelnök és Benjámin Netanjahu nagyon közeli barátok,

„amint találkoznak, azonnal megvan a kémia és a dolgok mennek előre. Órákig képesek kettesben beszélgetni.”

A kémia a mostani találkozón sem hiányzott, s erről nem csupán a közzétett fotó tanúskodik, de a közösen adott sajtónyilatkozatában Orbán kiemelte: egyetértenek abban, hogy a biztonság a legfontosabb kérdés, és minden nemzetnek joga van saját biztonságához, és kötelességük, hogy a polgáraiknak megadják a biztonságot.

A magyar miniszterelnök ezután hozzátette,

Európa ma szenved a migrációtól és a terrorizmustól, és fel kell lépni e jelenségekkel szemben.

Orbán közölte, a modern kori antiszemitizmus erőteljes formái jelentek meg Európában, ma olyan időket élünk szerinte, amikor Nyugat-Európában nő, Közép-Európában pedig csökken az antiszemitizmus. A magyar miniszterelnök itt ragadta meg az alkalmat, hogy kijelentse, Magyarországon továbbra is zéró tolerancia van az antiszemitizmussal szemben.

„A zsidó származású polgárok Magyarországon a kormány védelme alatt állnak, és büszkék vagyunk, hogy a zsidóságát nyíltan vállaló emberek biztonságban érezhetik magukat Magyarországon... Sokat tettünk a zsidóság kulturális újraépítése érdekében, zsinagógákat újítottunk fel, támogatjuk az oktatást" – jelentette ki Orbán.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy Magyarország mindig fellép azért, hogy a nemzetközi szervezetek Izraellel szemben fair, kiegyensúlyozott és elfogulatlan módon járjanak el. A gazdasági kapcsolatokat illetően a kormányfő közölte, az együttműködés erős, Magyarországon 200 izraeli cég működik, ezek ötezer embernek adnak munkát, és elsősorban a modern technológiákban tevékenykednek.

Orbán Viktor Izraelben
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Orbán azzal a kéréssel fordult izraeli partneréhez, hogy támogassa a jövőre megrendezendő magyar kulturális évadot az országban. Van mit megmutatnunk – mondta a magyar kultúráról. Azt is kérte az izraeli kormányfőtől, hogy támogassa a magyar nyelvű közösség múzeumának létrehozását Izraelben.

„Nem pénzt, csak jóindulatot és támogatást kérünk" – jelentette be.

A magyar kormányfő arra is emlékeztetett: izraeli kollégája tavaly többnapos látogatást tett Budapesten, ezt viszonozza most. „Jelentősége van annak, hogy Izrael állam alapításának 70. évfordulóján történik ez a miniszterelnöki látogatás Izraelben" – közölte. Úgy vélte, a kiemelkedően jó kétoldalú kapcsolatok részben a két miniszterelnök személyes együttműködésének köszönhető, annak, hogy mindkét ország élén patrióta kormányfő áll. Megjegyezte: jövőre lesz a diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 30. évfordulója, ezt megünnepelik.

Netanjahu a közös sajtótájékoztatón elmondta, hogy a magyar miniszterelnök látogatása nagyon fontos lépés a kétoldalú kapcsolatokban, és Orbán a visegrádi országokat is képviseli. Az izraeli miniszterelnök közölte: sok lehetőséget lát a kétoldalú üzleti kapcsolatok fejlesztésében. 

Netanjahu arról is beszélt, hogy a radikális iszlám veszélyt jelent a világra, az iszlám világban pedig Irán a legnagyobb ellenség.

A magyar miniszterelnök később Reuven Rivlin államfővel tárgyal, majd találkozik David Lau askenázi főrabbival, valamint felkeresi a Jad Vasem emlékközpontot, ahol koszorút is elhelyez, majd fát ültet el a Nemzetek Ligetében.

Mint megírtuk, a mostani látogatásnak különös fényt adhat, hogy az Axios izraeli tisztségviselői forrásokból úgy tudja, hogy Netanjáhu a háttérben azon dolgozott, hogy megnyissa az ajtót a Trump-kormányban Orbán előtt. A lap forrásai szerint Orbán éppen a kormányfő által is említett tavaly júliusi találkozójukon kérte Netanjáhút, hogy segítsen javítani a magyar-amerikai kapcsolatokat. Izrael washingtoni nagykövete, Ron Dermer és más, izraeli külügyminisztériumi tisztviselők meg is keresték a Trump-kormány tagjait, hogy nyissanak új fejezetet Orbánnal.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.