Orbán Viktor azonnal Törökországba utazik, hogy részt vegyen barátja beiktatásán

2018. július 9., 11:01

Szerző:

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Ankarába utazik, ahol részt vesz Recep Tayyip Erdogan államfő beiktatási ceremóniáján – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár. Az esti ünnepségre az eddigi bejelentések alapján számos ország vezetőjét várják, Oroszországot például a kormányfő, Dmitrij Medvegyev képviseli, Szerbiából pedig Aleksandar Vucic államfő utazik Ankarába.

Törökországban június 24-én tartottak államfő- és parlamenti választást, a voksolást Erdogan elnök nyerte 52,59 százalékkal. Az EU-s vezetők közül Orbán Viktor elsőként gratulált Erdogannak, ráadásul még a hivatalos választási eredmények megszületése előtt.

A választás után a korábbi parlamenti berendezkedés helyett végrehajtó elnöki rendszert vezetnek be. Erről tavaly áprilisban népszavazáson döntöttek a török választópolgárok, bár a választási megfigyelők szerint a referendum nem felelt meg a nemzetközi normáknak, a szavazatszámlálási szabályokon urnazárás előtt változtattak, egy megfigyelő szerint pedig akár 2,5 millió szavazatot is meghamisíthattak.

Fotó: MTI/EPA, török elnöki hivatal sajtóirodája

voksolás után elbocsátottak 18 ezer 632 alkalmazottat – köztük kilenc ezer rendőrt és hat ezer katonát –  az állami szférából a hivatalos közlönyben múlt vasárnap megjelent törvényerejű rendelet értelmében. Az Anadolu török állami hírügynökség az újabb intézkedést a két évvel ezelőtti puccskísérlet után bevezetett rendkívüli állapot utolsó rendeletének nevezte, mivel a török vezetés a közelmúltban többször kilátásba helyezte a rendkívüli állapot feloldását július 19-től.

Az elmúlt két évben egyébként közel 160 ezer embert tartóztattak le Törökországban a 2016-os hatalomátvételi incidensre hivatkozva.

Emlékezetes: az erdogani Törökország Orbán Viktor által illiberális mintaállamként említett országok egyike, a török államfő pedig deklaráltan a magyar miniszterelnök barátja. Viszonyuk szívélyességére jellemző, hogy Erdogan el se akarta engedni Orbánt, amikor először meglátta a magyar miniszterelnök tavaly júniusi ankarai látogatásán

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.