Orbán Viktor állítja: maga fizette utazásait és szállását az oroszországi foci vb-re

2018. július 26., 15:06

Szerző:

„Magyarország miniszterelnökét a korábbi évek gyakorlatának megfelelően a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség elnöke hívta meg a világbajnokságra. Mind a szállás, mind az utazás költségeit a miniszterelnök fizette" – válaszolta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára egy jobbikos képviselő írásbeli kérdésére.

Orbán Viktor kormányfő ugyanis arról faggatta Pintér Tamás, hogy Orbán és kísérete, így például fia és szóvivője milyen finanszírozással utazott Oroszországba, hogy megtekintse a labdarúgó világbajnokság elődöntőjét és döntőjét, továbbá, hogy miből is telt az utazásra a miniszterelnöknek.

Persze Orbán több meccsen is jelen volt – például a szentpétervári elődöntőn Emmanuel Macron páholyában, oda egy hivatalos útról, Erdogan török elnök beiktatását követően, Ankarából utazott. Ezután Orbán Viktor részt vett a brüsszeli NATO-csúcson, s onnan utazott vissza Moszkvába, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnök fogadta a magyar kormányfőt a Kremlben a vb-döntő napján. Miután minden egyéb útja hivatalos, felmerülhetett, hogy esetleg közpénzből finanszírozták a kormányfő futballszenvedélyét.

Már csak azért is nagy kérdés ugyanakkor, hogy ha Orbán Viktor maga fizette saját és fia, Orbán Gáspár útját, illetve hotelszámláit, azt miből is tette. A kormányfő legutóbbi vagyonnyilatkozata kapcsán megírtuk: Orbán azt állítja, tavaly még 993 ezer forintnyi, feleségével közös megtakarítása volt, ám idén ez 945 ezer forintra mérséklődött. Magyarul Orbán Viktor megtakarítása 48 ezer forinttal csökkent a 2017 végi állapothoz képest, a miniszterelnöknek így már csak 945 ezer forintja van. A feleségével közös hitelt is csökkentette, nagyjából 600 ezer forinttal, így az Orbán-házaspár már csak 4,1 millió forinttal tartozik a banknak. Továbbra is csak a XII. kerületi családi ingatlan és a felcsúti parasztház fele az övé (ami mellé véletlenül egy stadiont is felhúztak 3,5 milliárd forintnyi közpénzből) csak némi készpénze van, ráadásul az is fogyóban.

Fotó: MTI/AP/Frank Augstein

Persze Oroszországba, Moszkvába ma már roppant kedvezményesen, akár 25 ezer forintos repülőjeggyel is lehet utazni (igaz, mostanában, nem a világbajnokság alatt), ám a szállások, főként ha egy miniszterelnöki delegációról van szó, vélhetően jelentős összeget emésztenek fel. Ráadásul a világbajnokság alatt a jelenlegi árak többszöröséért lehetett csak szobát foglalni és a repülőjegyárak is akár a mostani tízszeresére rúghattak. Mindezek alapján biztosra vehető, hogy az Orbán-család kasszáját jelentősen csonkította a futball-vb elődöntőjén és döntőjén való részvétel. Hiszen ő maga mondta el Putyinnak, hogy „lehetőségem volt két teljes napot eltölteni Szentpéterváron és három napot Moszkvában. Életemben először adódott ilyen csodálatos lehetőségem.” 

Dömötör Csaba azonban a kormányfő útjairól nem közölt részleteket, mivel azt állítja, hogy azok nem közpénzből valósultak meg.

Ehelyett egy hosszas kioktatást kapott a jobbikos képviselő, miszerint:

„Korábban a Jobbik is érvelt a magánélet tiszteletben tartása mellett. Ezzel egyetértünk, egyúttal javasoljuk, hogy minden közéleti szereplővel kapcsolatban érvényesítsék ezt az alapelvet, a magánprogramokat is beleértve. Amennyiben a Jobbik valóban szívén viseli az átláthatóságot és a közpénzek felelős kezelését, úgy mielőbb választ ad arra, hogy a támogatóktól összegyűjtött adományok hová tűntek. Nem elég ugyanis, hogy az adományokat másra költötték, ezt súlyosbítva a kampánybeszámolókban sem tüntették fel. Ez még súlyosabbá teszi a Jobbik már eddig is terebélyes korrupciógyanús ügyeit."

A magánélet védelméről annyit, hogy Orbán nem magánúton volt Oroszországban, hiszen a futball-világbajnokság megrendezéséről, energetikai beruházásokról és a gazdasági együttműködésről tárgyalt egymással a magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő a Kremlben a foci-vb napján. Erről a hivatalos kétoldalú találkozóról ugyanis – mint megírtuk – maga tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár, aki szintén jelen lehetett, ahogyan Csányi Sándor OTP-vezért is a Magyar Labdarúgó Szövetség vezetője is, afféle hivatalos delegáció tagjaként. 

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.