Orbán szerint „szép, kifinomult jogi munka” a Stop Soros, kiderül ugyanis belőle, hogy „nem engedünk be senkit"

2018. június 22., 08:55

Szerző:

Szép, kifinomult jogi munkának nevezte a miniszterelnök az Alaptörvény szerdán elfogadott módosítását és az ugyancsak aznap elfogadott Stop Soros törvényt a Kossuth rádió 180 perc című műsorában - írja a hvg.hu. Orbán a törvénnyel kapcsolatban kifejtette, hogy nem azzal van a baj, hogy ha egy civil szervezet politikai befolyást akar gyakorolni a döntéshozókra, hanem azzal, ha az a nemzetbiztonsági kihívást jelentő migráció ügyében történő politikai befolyásolás.

„Legyen a víz a pohárban tiszta” – mondta arra, hogy transzparens módon derüljön ki, hogy külföldi támogató esetében ki finanszírozza a civil szervezeteket, amelyeket mostanában ő következetesen NGO-knak nevez. Orbánt hallhatóan nem érdekelték az ezzel kapcsolatos külföldi bírálatok, mivel a döntést a magyar emberek legnagyobb többsége támogatta a választásokkal.

Angela Merkel német kancellár berlini meghívásáról is szó esett, amit Orbán nem kommentált, szerinte ugyanis arról először a meghívó félnek kell nyilatkoznia. A Fidesz és az Európai Néppárt feszült viszonyáról a miniszterelnök azt mondta, természetesek a viták a „Néppárt jobboldalán" elhelyezkedő Fidesz és a liberálisabb kereszténydemokrata szervezetek között, de a cél az erősebb, egységesebb Néppárt.

Orbán a V4-ek erősségét is hangsúlyozta és azt, hogy a térségnek saját szemlélete, saját érdekei vannak, és gazdaságilag is jobban fejlődnek. „Ezért van öntudatunk, mi vagyunk az európai gazdaság lokomotívja" – mondta Orbán.

A miniszterelnök szerint három politikai kérdés van most napirenden: megvédjük-e a határainkat, mit csinálunk azokkal a menekültekkel, akik már „beáramoltak", és kit engedjünk még be. „Mi azt mondjuk, hogy nem engedünk be senkit" – közölte. Ezzel Orbán Viktor elismerte, hogy az alaptörvény és a menedékeljárási jogszabályok módosításából az következik: Magyarország többé nem fogad be menedékkérőket.

Orbán bírálta az EU szerinte nehezen követhető intézményeit is, szerinte „zavar van az erőben", az Európai Bizottság például „politikai bizottságként" viselkedik, amelynek nem is lenne joga külön minicsúcsot összehívni a hó végi EU-csúcs előtt – idézi a miniszterelnököt a hvg.hu. Megírtuk: tegnap Orbán és a V4-es miniszterelnökök bejelentették, hogy nem mennek el Jean-Claude Juncker minicsúcsára, amelyre meg se hívták őket.

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.