Orbán megduplázza a honvédség költségvetését, mert nem a NATO és az EU feladata megvédeni Magyarországot

2018. május 16., 10:17

Szerző:

Az új vezérkari főnök szervezze újjá a magyar honvédséget, mert modern ütőképes hadsereget akarunk, amely bármely más nemzet haderejével felveszi a versenyt – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Honvéd Vezérkar főnöke tisztség átadás-átvételi ünnepségén a parlamentben. Az új vezérkari főnök a most altábornaggyá előléptetett Korom Ferenc lett, az eddigi vezérkari főnök, Benkő Tibor ugyanis honvédelmi miniszter lesz.

hvg.hu beszámolója szerint a  miniszterelnök kitért arra, hogy nem véletlenül a parlament kupolacsarnokában, a korona mellett zajlott a ceremónia, mert Orbán felidézte, hogy a korábbi királykoronázásokon az új királynak fel kellett lovagolnia a koronázási dombra és a négy égtáj felé vágnia a kardjával, jelezve, hogy megvédi az országot. Mint mondta, a korona azért van itt a parlament szívében, hogy rendre emlékeztessen minket,

Magyarország megvédése nem a NATO és az EU feladata, hanem a mienk – fejtegette.

Orbán azt mondta, sikeres alkotmányjogi, sikeres gazdasági és sikeres családpolitikai fordulatot hajtott végre a kormány az elmúlt években, a most kezdődő ciklus kiemelt feladata pedig a nemzetbiztonság megerősítése lesz. "A biztonság korunk legértékesebb valutája" - jelentette ki, hozzátéve, hogy miután a 90-es években láthattuk, hogy háború lehet a szomszédunkban is, most azt is megtanulhattuk, hogy a tőlünk távolabb zajló konfliktusok is ideérhetnek a határra. Orbán szerint "bevándorlók milliói várják most is, hogy útnak induljanak".

A kormányfő közölte, a szomszédaink lendületesen fegyverkeznek, ezért modern, ütőképes hadseregre van szükség, ezért bejelentette:

a Magyar Honvédség költségvetését több mint duplájára fogjuk emelni.

"A történelem azt tanítja, hogy az a nemzet, amely nem tudja megvédeni az országát, nem is érdemli meg, hogy létezzen, erős Magyarország nem létezhet erős hadsereg nélkül" - jelentette ki. Mint mondta, ennek érdekében meg kell nyerni a fiatalokat, és arra kérte az új vezérkari főnököt, hogy tegyék vonzóvá "a haza szolgálatának legnemesebb formáját", a katonai pályát.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.