Orbán közölte, nagy változások lesznek a kormányban

2018. április 10., 12:22

Szerző:

Nemzetközi sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor, a választás után először. Kovács Zoltán kormányszóvivő már az elején közölte, hogy mindössze fél órájuk van.

Orbán Viktor elsőként köszönetet mondott a választások lebonyolításában részt vevő több tízezer embernek. Azután köszönetet mondott a sajtónak, amelyik mindvégig aktív, alakító résztvevője volt a választásnak. (mindezt a Magyar Nemzet megszüntetésének napján.) Elmondta, hogy az ő korosztályának már minden választás ünnep. A nagy részvétel alapján a demokrácia ünnepe a választóknak is.

Fotó: 168 óra

A kampány erőteljes, intenzív volt, minden üzenetet sikerült eljuttatni a választókhoz – közölte.

Orbán szerint a 30 év legerősebb felhatalmazását kapták meg. – A magyar emberek kijelölték a legfontosabb témákat: a bevándorlás kérdését és a nemzeti szuverenitásét... A választás az én felfogásom szerint azt is mutatta, hogy a nemzetek Európája és nem az Egyesült Államok mellett kell kiállnia a magyar kormánynak – mondta.

 

Levonják az elmúlt négy év tanulságait – mondta. Az előző kormány munkája véget ért, új kormány alakul, nem az előzőt folytatják, ezért nagy változások lesznek a kormányban – közölte. A szokás Orbáni cinikus félmosollyal hozzátette, hogy reméli, nem lesz gond a kormányalakítással. A KDNP-vel már felvették a kapcsolat, „más koalíciós szereplő bevonására nem lesz szükség".

A kormányalakítást megelőző tárgyalásokhoz 3-4 hétre lesz szükség.

Az Echo tévé munkatársa azt a roppant fontos kérdést tette fel, hogy a magyar ellenzéki pártok közül gratulált-e már valaki. Orbán erre Churchillt idéz, és közli, hogy amikor ő vesztett, mindig gratulált a győzteseknek.

Kérdésekre válaszolva elmondta: nincs olyan szelete Magyarországnak, ahol minden tökéletes lenne, de azon fognak dolgozni, hogy ez megváltozzon.

A Magyar Nemzet bezárásával és az RTL Klub esetleges megvásárlásával kapcsolatban többször is megismételte, hogy magánkézben lévő sajtótermékek ügyeivel nem foglalkozik. 

 

Az Economist angol nyelvű kérdésére, miszerint kívánnak-e változtatni a kormány gyűlöletkeltő propagandáján, ami rengeteg kritikát kapott, annyit válaszolt magyarul: köszönjük a részvételt. Majd amikor az újságíró értetlenkedett a válasz hiánya miatt, angolul hozzátette: köszönjük a hozzájárulást, köszönjük, hogy politikai véleményt mondott a magyar választásokról.

 

A Matolcsy-féle közgazdasági iskolához tartozik – közölte – ennek pedig az a lényege, hogy a pénzügyeknek rendben kell lennie. Legfontosabb az államadósság csökkentése, ebben nagy előrelépéseket akar (közölte olyan 8 éves kormányzása után, ami alatt összesen 4 százalékponttal csökkent az adósság.) 

Budapesttel a Fidesz fővárosi leszereplésével kapcsolatban azt mondta: Budapest mindig is nagyon fontos volt neki, mert a nemzet fővárosa, ezért azon fognak dolgozni, hogy „jobb érdemjegyet" érdemeljenek ki.  

A Guardian újságírója Orbánnak arra a március 15-i megjegyzésére kérdezett rá, hogy politikai és erkölcsi elégtételt vesznek a választások után. Megkérdezi, hogy ez kire vonatkozik, Simicskára, Sorosra vagy kire? – A bosszú szót sose használtam. De mindenkinek tisztelnie kell a jogot. Az emberek választottak, ennyit mondok – válaszolta.

Két helyről kaptam segítséget, Bajorországból és a lengyel kormánytól. Ez a két reláció lesz számomra a kitüntettet a jövőben is – mondta Orbán. Egy másik, a német-magyar kormányzati kapcsolatokra vonatkozó kérdésre azt mondta: minden országgal szeretnénk jó kapcsolatot, ez vonatkozik Németországra is, de engem nem a németek választottak meg miniszterelnöknek.