Egyéves a világ egyik legnevetségesebb adója, amelyből még egyetlen forintot sem látott az Orbán-kormány

2019. július 19., 18:40

Szerző:

Egy év alatt egyetlen forint sem folyt be a költségvetésbe bevándorlási különadóból. Igaz, egyelőre azt sem lehet tudni, hogy pontosan kire vonatkozik a rendelkezés, és mi után kell fizetni. 

hvg.hu emlékeztet, hogy a parlament egy évvel ezelőtt, 2018. július 20-án fogadta el a bevándorlási különadóról (BEVKA) szóló törvényjavaslatot, a jogszabály augusztus 25-én lépett hatályba. A Stop Soros törvénycsomag részeként alkotott különadó bevezetését az Orbán-kormány a bevándorlás okozta államháztartási többletkiadásokhoz való hozzájárulással indokolta, amelyet a bevándorlást segítő magyarországi tevékenység vagy Magyarországon székhellyel rendelkező szervezet bevándorlást segítő tevékenységének anyagi támogatása után kellene fizetni. Eszerint bevándorlást segítő tevékenységnek számít

  • a bevándorlás előmozdításával összefüggő médiakampány,
  • a médiaszemináriumok folytatása és az abban való részvétel,
  • a hálózatépítés és működtetés, oktatásszervezés
  • valamint a bevándorlást pozitív színben feltüntető propagandatevékenység,

ha ezeket a bevándorlás ösztönzése érdekében végzik. A törvény szövege olyan tágan értelmezi a bevándorlás előmozdítását, hogy az alapján gyakorlatilag egy szemináriumi részvétel is annak számít.

A rendelkezés alapján a szervezeteknek a kapott adományok összege után 25 százalékos adót kell fizetniük. Ez nem csak a pénzbeli adományokra vonatkozik, hanem a tárgyi adományokra is.

Bár az adónemnek van nyomtatványa és bevallási határideje, még mindig nem tudni, hogy pontosan kire vonatkozik. Ennek eredményeképpen a Magyar Államkincstár havonta közzétett államháztartásimérleg-táblázatában minden hónapban üresen marad ez a sor.

Ez azt jelenti, hogy a hangzatos cél ellenére az Orbán-kormány még egyetlen forintot sem látott viszont a bevándorlás okozta államháztartási többletkiadásokból.

Azt már a bevezetésekor lehetett tudni, hogy a bevándorlási különadó politikai célokat szolgál, nem pedig a költségvetés bevételeit növelő közteherről van szó. Az Orbán-kormány migráns-ellenes kampányának a része volt, amelyet az ezzel kapcsolatos kommunikáció, illetve a civilek megbüntetésére találtak ki, eredetileg a Stop Soros részeként.

Az elfogadás után nem sokkal maga a Pénzügyminiszteréium is elismerte, hogy az adónem célja főként a bevándorlást segítő tevékenység visszaszorítása, és nem az államháztartási bevétel növelése. Ezt támasztja alá, hogy a múlt héten elfogadott jövő évi költségvetés még csak nem is tervez bevételt ebből az adónemből.


Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A kormánpropagandában bevándorlást támogató szervezetként emlegetett civil szervezetek – a Helsinki Bizottság, a TASZ, az Amnesty International és a Transparency International – rögtön jelezték, hogy nem tartják magukat adóalanynak, ezért nem fizetnek

A CEU augusztus végén közölte, hogy a rendelkezések miatt arra kényszerült, hogy felfüggessze a regisztrált menekülteknek és menedékjogot kérőknek meghirdetett oktatási programjait, illetve azt a kutatási ösztöndíját, amelyet az EU támogatásával hirdettek meg a közép- és dél-európai országok migrációs politikájának a kutatására. Az egyetem tanácsadói ugyanis lehetségesnek látták, hogy az egyetemnek nem csak a programok, hanem teljes bevételei után kell 25 százalékos különadót fizetnie. Az intézmény hivatalos állásfoglalást kért arról, hogy vonatkozik-e rá az adónem. Választ nem kapott, ezért novemberben közösségi oldalán azt írta, hogy a programokat újraindítja.

A Migration Aid Alapítvány és a Menedék Migránsokat Segítő Egyesület állásfoglalást kért a NAV-tól, hogy vonatkozik-e rá az adónem, de tavaly óta nem született hatósági döntés az ügyben.

A Migration Aid tavaly augusztusban bejelentette, hogy megszűnik a különadó miatt, mivel a plusz adóteher ellehetetleníti működésüket. A szervezet közölte azt is, hogy Éjjeli Őrség néven pártot alapít, amelyet a kormánypártok végül sikeresen megakadályoztak. A Zala Megyei Főügyészség márciusban fellebbezett az Éjjeli Őrség bejegyzését jóváhagyó törvényszéki határozat ellen. A Migration Aid végül hatósági állásfoglalás hiányában folytatja tevékenységét és az adománygyűjtést. A szervezet egyébként olyanoknak segít, akik már hivatalosan menekültstátuszt kaptak Magyarországon.

2018 őszén érkezett egyébként valahonnan egy 100 ezer forintos befizetés a különadó számlájára, de mint utólag kiderült, tévedésből.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.