Orbán hagyta őket kitörni? A DK kiakadt, amiért a rendőrség nem tiltotta be a szombati szélsőjobboldali felvonulást

2018. február 11., 20:21

Szerző:

„Sajtóhírek szerint tegnap több ezer neonáci vonult fel Budán az 1945-ös budavári kitörés évfordulóján. A felvonulók horogkeresztes karszalagokat és korabeli náci egyenruhát viseltek, a rendőrség mégsem tiltotta be a rendezvényt, sőt még biztosította is a népirtásra nemzeti romantikával visszatekintők masírozását” – közölte a 168 Órával a Demokratikus Koalíció-Szolidaritás, hozzátéve:

a szövetség felháborítónak tartja, hogy következmények nélkül maradt a náci felvonulás a „kitörés napján”.

A DK tudni akarja, hogy a rendőrség miért nem tiltotta be a rendezvényt tiltott önkényuralmi jelképek viselése miatt és miért nem lépett közbe legalább a helyszínen? A párt szerint ugyanis szerint „megengedhetetlen, hogy a magyar szélsőjobb ugyanazon zászlók alatt masírozzon, mint amelyek alatt 6 millió, köztük 600 ezer magyar zsidót öltek meg a nácik a II. világháború idején.”

Népszava részletes tudósítást közölt a szégyenteljes felvonulásról, felidézve: korábban Orbán Viktor is tiltakozott a neonácinak minősített rendezvény ellen, ennek ellenére idén is kopaszok és egyenruhás szélsőségesek gyűltek össze a budavári Kapisztrán téren, hogy megünnepeljék a kitörés, más néven becsület napját. A lap szerint az esemény jellegéről sokat elárulhatott már az is, hogy a résztvevőket előre figyelmeztették: nem viselhetnek tiltott önkényuralmi jelképeket, nyilaskeresztet vagy horogkeresztet, de még csak SS-jelképeket sem. „A rendezők, ha ilyet tapasztalnak, el fogják takartatni, amennyiben pedig ellenállásba ütköznek, abban az esetben az illetőt el fogják távolítani a rendezvény területéről!” – közölték a szervezők az „öltözködési és viselkedési irányelveket” ismertető felhívásukban.

Fotó: Merész Márton

A szélsőjobboldal minden év februárjában megemlékezik arról, hogy 1945-ben – óriási veszteséget szenvedve – a német és magyar csapatok megpróbáltak kitörni a szovjet ostromgyűrűbe zárt budai Várból.

A szélsőjobboldali összejövetel helyszíne előző évben a Városmajor volt, idén újra a budai Várban lévő Kapisztrán tér. Tavaly nem sokkal a „becsület napja” után találkozott Orbán Viktor kormányfő és Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke. A megbeszélés után Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője arról számolt be, hogy szóba került a „neonáci rendezvény” is, amit a Mazsihisz elnöke elfogadhatatlannak minősített. A felek – idézzük Havasi Bertalant – megállapodtak abban, hogy „a Belügyminisztérium megtalálja a törvényes megoldást az ilyen események megakadályozására”.

Úgy tűnik, Orbán Viktor és Pintér Sándor belügyminiszter nem találta meg ezt.

A Népszava tudósításából kiderült, hogy a felvonulásról nem hiányoztak idén sem a Jobbikhoz közelálló rasszista szervezetek. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom társvezetőjeként felkonferált Incze Béla hosszan beszélt arról, hogy a hatóságok milyen módon próbálták ellehetetleníteni a rendezvényt, míg végül a bíróság visszavonta a tiltó határozatot. Incze a vendéglátók szívélyességével külön is köszöntötte a „liberális média patkányait” – számolt be a lap. Aztán Tyirityán Zsolt, a Betyársereg vezetője egy német felszólaló után következett. Tavalyi szereplésétől eltérően ezúttal nem dicsőítette a Waffen SS-t, ellenben kifejezte a „kommunista söpredékkel” szembeni nemtetszését – jegyezte meg a cikk.

A rendezvény nem volt zavartalan: többszörös rendőrkordon mögül, de hallótávolságon belül vörös-fekete zászlókat lengető anarchisták tüntettek a nácik ellen. Sípolták, doboltak és kórusban skandálták a nemzetközi antifasiszta jelszót: Alerta, alerta, antifascista! Az ellentüntetők egy másik csoportja, hogy minden érkező jól láthassa, a Bécsi kapunál tett ki egy ököllel széttört horogkeresztet ábrázoló transzparenst.

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.