Orbán és Tarlós az olimpiai pályázatról egyeztetett

2017. február 17. 19:02

Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István, Budapest főpolgármestere péntek este hosszabb megbeszélést folytatott a budapesti olimpiai pályázat további sorsáról – tájékoztatta az MTI-t közös közleményben Szűcs-Somlyó Mária, a Fővárosi Önkormányzat kommunikációs igazgatója és Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

MTI Fotó: Bruzák Noémi

Az Országházban lezajlott tárgyaláson megállapodtak abban, hogy jövő szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés és a kormány is külön-külön áttekinti a helyzetet. Ezt követően – még szerda este, de legkésőbb a csütörtöki nap folyamán – Orbán Viktor és Tarlós István újból találkoznak, és megvitatják a további szükséges teendőket – áll a sajtófőnökök tájékoztatásában.

Bár a budapesti olimpia Orbán rég nagy álma és az eddigi költekezés alapján minden pénzt megérne a megrendezés, a súlyosan olimpiaellenes közvélemény megismerése és a 266 ezer aláírás hatására a Fidesz gyorsan kifarol a játékok mögül.

Kósa Lajos frakcióvezető csütörtökön már azt mondta, hogy a pályázatot Budapest adta be, így sem a kormánynak, sem a Fidesz frakciónak nincs ráhatása a dologra. A hvg.hu értesülés szerint ezt az irányvonalat Orbán határozta meg a  a Fidesz frakcióülésén. A lap szerint zárt ajtók mögött  azt mondta, hogy nem a Fidesznek vagy a kormánynak, hanem Budapestnek kell reagálnia, hiszen nem a párt vagy a kormány, hanem Budapest pályázott a 2024-es rendezésre. Mindenesetre nagyon úgy tűnik, hogy a Fidesz, amely mindig büszkén hangoztatja, hogy mindent megbeszél a néppel, a vasárnapi boltzár után már másodszor látszik kifarolni egy olyan ügyből, ahol egy esetleges népszavazáson a párt álláspontjával ellentétes más eredmény jönne ki.

Tarlós István első felindulásában azt mondta, hogy már a szerdai közgyűlésre beviszi a javaslatot a pályázat visszavonásáról, a fenti, Orbánnal folytatott egyeztetés szerint azonban ezt nem teszi meg.