Orbán Csányi Sándor magángépével repkedhetett

2018. január 10., 16:42

Szerző:

Orbán Viktor valószínűleg különgéppel, mégpedig Csányi Sándor OTP-vezér használatára nemrég vásárolt, több tízmillió dollár értékű business-jettel repülhetett múlt heti bajorországi útjára – írja a Zoom.hu. A portál rákérdezett a Miniszterelnökségen, de nem kaptak pontos választ.

Havasi Bertalantól, a miniszterelnök sajtófőnökétől az alábbi választ kapták.

„Függetlenül attól, hogy milyen repülőgépről van szó, ki az üzemeltetője, az utazás minden alkalommal úgy történik, hogy a delegációtagok számára személyenként külön-külön repülőjegy kerül megvásárlásra, gépbérlésről tehát nincsen szó.”

A jegyvásárlás azonban nem zárja ki a magángép használatát. Tavaly ősszel a Külügyminisztérium kiadta a miniszterelnöki hivatalos utak elszámolását, amiből kiderült, hogy a riói olimpiára különgéppel utazott. Repülőjegye 5 millió 647 ezer forintunkba került.

Orbán Viktor január 5-én a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) frakcióülésére látogatott el, ahol találkozott Horst Seehofer bajor tartományi miniszterelnökkel a München közelében fekvő Seeon kolostorban. Aznap este a müncheni a reptéren fényképezték le Csányi Sándor új magánrepülőjét, a HA-LKZ lajstromjelű, Dassault Falcon 900LX típusú magángépet.

Csányi régi gépét Orbán többször is igénybe vette, például amikor a berlini BL-döntőre utazott, vagy a párizsi terrorellenes tüntetésre. Ezzel a géppel még Gyurcsány Ferenc is utazott kormányfőként.

Amikor nem elég Csányi magángépe a stáb vagy a táv miatt, nagyobb repülőre van szükség. Ilyen eset volt, amikor a kormányfő tavaly szeptemberben egy Airbus egy A340-essel repült Vietnamba.

A portál érdeklődött Havasi Bertalannál és a Miniszterelnöki Kabinetirodánál is Orbán Viktor bajorországi útjáról, de választ egyelőre nem kaptak arra, hogy mennyibe került a repülőjegy, illetve az itthonról kiutaztatott TEK-es autókonvoj. A földön ugyanis az szállította a miniszterelnököt. A sajtófőnök annyit közölt, hogy

a nemzetközi szokásoknak és szabályoknak megfelelően a miniszterelnök szállításáról illetőleg személyi védelméről a TEK külföldön is gondoskodik.

Akkor is, ha a külföldi meghívó fél biztosítaná neki megfelelő szintű protokolljárműveket. 

 

Külföldre is saját konvoj kell
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.