Orbán arra kérte Netanjáhut, lobbizzon érte a Trump-kormánynál

2018. július 18., 16:06

Szerző:

Az Axios izraeli tisztségviselői forrásokból úgy tudja, hogy Benjámín Netanjáhú izraeli kormányfő a háttérben azon dolgozott, hogy megnyissa az ajtót a Trump-kormányban Orbán Viktor előtt – írja az Axios nyomán a 444.

Azt írják, az Obama-kormánnyal való hideg kapcsolat Donald Trump elnökségének első évében is kitartott, így – a jelenleg Izraelben tartózkodó – Orbán Viktor a lap forrásai szerint a tavaly júliusi találkozójukon megkérte Netanjáhút, hogy segítsen javítani a magyar-amerikai kapcsolatokat.

Izrael washingtoni nagykövete, Ron Dermer és más, izraeli külügyminisztériumi tisztviselők meg is keresték a Trump-kormány tagjait, hogy nyissanak új fejezetet Orbánnal. 

Az izraeli miniszterelnök irodája tagadta, hogy Netanjáhú lobbizott volna Orbánnak Washingtonban.

Az Axios szerint viszont az izraeli lobbizás gyümölcsöző volt: májusban Mike Pompeo amerikai külügyminiszter fogadta Szijjártó Péter magyar külügyminisztert, amire évek óta nem volt példa, majd pár héttel később John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó találkozott Orbán egyik külpolitikai tanácsadójával.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.