Operatív törzs: Vannak fiatal betegek, egy idősek otthonában pedig 8 fertőzöttet találtak

2020. március 29., 13:02

Szerző:

Vasárnapra újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 408-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma és két újabb halottja is van a kór magyarországi terjedésének.

Mindez azt jelenti, hogy egy nap alatt 65-el nőtt a fertőzöttek száma, ami a legnagyobb növekedés egy nap alatt.

Lakatos Tibor, az ügyeleti központ vezetője azzal kezdte, hogy kórházparancsnokok kezdenek dolgozni majd a kijelölt kórházakban. Ők orvosszakmai kérdésben nem dönthetnek, a készletgazdálkodás és a kórházak védelme viszont a feladatuk lesz. Vasárnap délután 2-kor kapják meg megbízólevelüket.

Müller Cecília országos tisztifőorvos azt mondja, egy 86 és egy 90 éves beteg hunyt el, akik más krónikus betegségben szenvedtek. Halálukhoz hozzájárulhatott a fertőzés, de gyenge állapotban voltak,

a vírusfertőzés feltette az i-re a pontot

- mondta.

Számítani kell arra, hogy sok új koronavírus-fertőzés lesz az országban, ezért egyre több a laborvizsgálat, a kontaktkutatás még mindig zajlik. Müller arra számít, a betegek többségének enyhe tünete lesz majd, de akinél a gyanú felmerül, elvégzik a laborvizsgálatot. Az OMSZ mobilegységei háznál is tudnak tesztelni, de mikor súlyos a kórkép, komoly tünetek vannak, a kijelölt kórházba kell szállítani a beteget, hiszen az esetek egy részében néhány nap alatt komolyabbá válik a betegség. A súlyos esetek számára kijelöltek kórházakat, vidéken is az összes infektológiai osztály fogadja a betegeket. Müller szerint van elég kapacitás az intézményekben a betegek kezelésére.

Enyhe tünetekkel ugyanakkor nem kell kórházba mennie a koronavírusos betegnek, hiszen néhány nap alatt elmúlik a betegség.

Fontos, hogy ilyenkor teljesen izolálja magát a beteg, kerülje azokat a lehetőségeket, amikor átadhatná a fertőzést - mondta az országos tisztifőorvos.

Igennel válaszolt Müller arra az újságírói kérdésre, hogy van-e a fertőzöttek között fiatal vagy gyermek, ám azt nem mondta meg, hány éves betegről vagy betegekről van szó.

Vannak koronavírusos egészségügyi dolgozók is, de Müller itt sem ment bele a részletekbe, így nem tudni, hány emberről van szó, ahogy arra sem válaszolt, hogy vannak-e köztük olyanok, akik későn diagnosztizált beteg miatt fertőződtek meg. A velük kapcsolatba kerültek nem dolgoznak.

Több ország panaszkodik a Kínából érkező védőfelszerelések minőségére. A vonatkozó kérdésre, hogy a Magyarországra érkezőkkel van-e bármi gond, Müller csak azt mondta, az áruk minősége eltérő, azokat folyamatosan ellenőrzik.

Lakatos arról beszél, a kijárási korlátozást be kell tartani, arra kér mindenkit, a szociális távolságot tartsák be, ne gyülekezzenek, ne csoportosan töltsék el az emberek a szabadidejüket.

Müller szerint nem kiugróan magas az elhunytak aránya a többi országéhoz képest, megfelel a nemzetközi trendeknek, de ilyen összehasonlításnak "nincs értelme".

A járványgörbe itthon "laposan halad előre, nem megterhelve az ellátórendszert."

Azt mondta, az elhunytaknál az alapbetegség volt a halál fő oka, amire rárakódott a fertőzés.

Koronavírussal fertőzött a nagymágocsi idősek otthona egyik lakója - erősítette meg Müller Cecília. A tisztifőorvos azt mondta, egy ápolt elesés miatt került kórházba, ottani kezelése során derült ki, hogy belázasodott. Ezután mintát vettek tőle, ekkor igazolódott, hogy pozitív lett a tesztje.

Az intézményben vizsgálat indult, a 286 ápoltból heten lettek koronavírusosak.

Az intézményben dolgozók között egy pozitív esetet sem találtak.

Müller elmondta azt is, 14-en szorulnak jelenleg intenzív, lélegeztetéssel járó kezelésre. 

Az országos tisztifőorvos ismét megerősítette azt is, hogy néhány napon, héten belül átléphetünk a tömeges megbetegedések időszakába.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.