Olyan világszínvonalú az egészségügy, hogy egy csomó pénzt elvesznek a kórházaktól

2017. június 21. 10:04

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyi Államtitkárságán készül egy jogszabálytervezet, amely elvágná a kórházakat egy bevételi forrástól – írja a 444.hu. A tervezet azt mondaná ki, hogy „az aktív fekvőbeteg-hátteret biztosító fekvőbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi intézmény az egynapos ellátást végző járóbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi intézményektől az aktív fekvőbetegháttér biztosításáért térítési díjat nem kérhet”.

Fotó: Nehéz-Posony Kata

A dolog lényege, hogy az állami kórházak nem kérhetnének pénzt a magánintézményektől az egészségügyi háttér biztosításáért. Az „egynapos ellátást végző járóbeteg-szakellátást nyújtó egészségügyi intézményeket” egynapos sebészeteknek ismerjük. Van belőlük olyan, amely egy-egy állami kórház osztályaként működik, de vannak magánkézben lévő klinikák is, ahol végeznek ilyen egynapos műtéteket, persze sok pénzért.

Ha azonban egy ilyen beavatkozás után valamilyen probléma lép fel, akkor ezt a helyzetet is tudni kell kezelni, ezért a hatályos magyar jogszabályok kötelezik az egynapos sebészeteket, hogy kössenek szerződést egy rendes kórházzal, amely fel tudja venni a betegeket, ha a műtéteik után valamilyen szövődmény lép fel.

A kórházaknak eddig bevételi forrást jelentett, hogy az ilyen szerződésekben a fekvőbetegháttér biztosításáért pénzt kértek a magánklinikáktól. Ezt a lehetőséget szüntetné meg az Emmi tervezete, és gyakorlatilag kötelezné a kórházakat, hogy ezt a fekvőbeteghátteret a jövőben ingyen szolgáltassák.

Ráadásul itt nem csak egy papír aláírásáról volt szó, a fekvőbeteghátteret biztosító kórházaknak a szerződéseik szerint tényleg képesnek kell lenniük arra, hogy az egynapos sebészet betegeit felvegyék, ha kell – emlékeztet a 444.hu. Ez folyamatos kórházi készenlétet jelent, amivel az egynapos sebészet olyan kórházi osztályok kapacitásait foglalja le, mint például az intenzív osztály, ahol pedig ez a kapacitás kifejezetten drága.