Olcsó vicc a vagyonnyilatkozati rendszer: Orbán Viktor megtakarítása 48 ezer forinttal csökkent, minden más változatlan

Ismét bohózattá fajult a politikusok elszámolása. A vagyonnyilatkozatok tartalmának az ellenőrzése puszta formalitás, és a nyilatkozatot szándékosan valótlanul, hamisan kitöltőket sem fenyegeti elrettentő erejű szankció.

2018. június 8., 12:39

Szerző:

Határidőre minden új, illetve volt országgyűlési képviselő, nemzetiségi szószóló és volt nemzetiségi szószóló leadta saját és vele egy háztartásban élő családtagja vagyonnyilatkozatát – közölte Hargitai János, az Országgyűlés mentelmi bizottságának kereszténydemokrata elnöke. Az Országgyűlés május 8-i megalakulását követő 30 napon belül – azaz június 7-ig volt ugyanis erre szabály szerint lehetőségük az érintetteknek.

Felejthetetlen, ahogyan Szjjártó Péter 2006 márciusában a Fidesz ifjú szóvivőjeként azt találta mondani:

„Az embereknek elegük van a luxuskormányzásból. A Fidesz szerint az emberek számára fontos döntéseket hozó, a puritán elveket szem előtt tartó plebejuskormányzásra van szükség, és a limuzinszocialisták helyett felelős döntéshozók kellenek a parlamentbe és a kormányba is."

Vélhetően ennek kíván megfelelni a kormányfő azzal, hogy azt állítja, tavaly még 993 ezer forintnyi, feleségével közös megtakarítása volt, ám idén ez 945 ezer forintra mérséklődött. Magyarul Orbán Viktor megtakarítása 48 ezer forinttal csökkent a 2017 végi állapothoz képest, a miniszterelnöknek így már csak 945 ezer forintja van.

A feleségével közös hitelt is csökkentette, nagyjából 600 ezer forinttal, így az Orbán-házaspár már csak 4,1 millió forinttal tartozik a banknak. Továbbra is csak a XII. kerületi családi ingatlan és a felcsúti parasztház fele az övé (ami mellé véletlenül egy stadiont is felhúztak 3,5 milliárd forintnyi közpénzből) csak némi készpénze van, ráadásul az is fogyóban. 

Fotó: Bazánth Ivola

Aprócska bökkenő, hogy – mint ismert – Orbán Viktort a választási kampányban 345 ezer forintra büntette az NVB, amiért a választások előtt óvodásokkal kampányolt.  A miniszterelnök láthatóan zokon vette a büntetést, egy saját Facebook-oldalára posztolt videón háromszor is megalázta miatta Patyi Andrást, az NVB elnökét, de azért befizette a pénzt. Mégis miből, ha ennyivel összesen nem is csökkent megtakarítása?

Érdeminek nevezhető, egyéb újdonságra az Orbánhoz (jelenleg is) közelállók esetében nem még nem figyeltünk fel a januári elszámolásokhoz képest, hiszen például Rogán Antal vagyonnyilatkozata ezúttal csak annyiról árulkodik, már nem bérli az Audi A3-asát, a takarékbetétben elhelyezett megtakarítása nőtt, 691 ezer forintról 3,8 millió forintra. Magánszemélyeknek továbbra is 18,2 millióval tartozik. Az egyéb közlendők közé beírta a szabadalmi jogot. Ebben a félévben nem volt olyan találmánya, amely után pénzhez jutott volna. Eközben Szijjártó Péter vagyoni helyzetében nem következett be jelentős fordulat január óta, holott időközben kiderült, felesége egy iskolaelőkészítő óvoda létrehozásában közreműködött, a hirdetés alapján egy 125 millió forint értékű ingatlant vásárolt meg másodmagával. Persze ezt a vásárolást is a Szijjártó-szülők támogatták, így aztán a külgazdasági és külügyminiszternek ezzel sem kell elszámolnia a nyilvánosság előtt.

Megírtuk: önleleplező, vagy épp szándékosan provokatív vagyonnyilatkozatot tett a korábbi Miniszterelnökséget vezető miniszter, Hódmezővásárhely-Makó térségének áprilisban újraválasztott országgyűlési képviselője. Ebből ugyanis kiderült, hogy a fideszes képviselő komoly ingatlantulajdonos lett, 10 százaléka van az értékes Andrássy úti Divatcsarnokot birtokló projektcégben. Lázár Jánosnak hirtelen köze lett a batidai kastélyhoz: a volt miniszter legfrissebb vagyonnyilatkozata szerint részvényes lett a Grosswiese Befektetési Zrt.-ben, amely a földjei körül fekvő batidai vadászkastélyt építtette. Lázár eddig azt mondta, a kastélyhoz nincs köze, most már viszont a céghez van, amelyben 8,1 százalékos részesedést szerzett idén áprilisban. Egy másik cégbe, a Divatcsarnok Projekt Kft.-be is beszállt, és vett egy 2013-as évjáratú BMW-t. Felsorolt vagyonelemei, s megtakarításai mindeközben nem változtak, sőt Lázár János valamiképp még a hiteléből is törlesztett 2 millió forintot, így e bevásárolásokra egyelőre semmiféle magyarázat sincs. A Demokratikus Koalíció éppen ezért vagyonnyilatkozattételi eljárást kezdeményez Lázár Jánossal szemben.

Lenne más is, amivel érdemes volna elszámolnia a ma már csak puritán képviselőként kávézókban időt töltő Lázárnak, hiszen januári vagyonnyilatkozata óta az is kiderült: tavaly 1,7 millió forint támogatást nyert tavaly az Európai Unió agráralapjából, ezt a tényt viszont nem tüntette fel bevallásában.

Már nem miniszter, de lenne mivel elszámolnia Kósa Lajosnak is. Ehhez képest a régi-új fideszes országgyűlési képviselő bevallása helyett, vélhetően a valódi izgalmakat felesége, Porkoláb Gyöngyi nem nyilvános elszámolása rejtegetheti, ahogyan azt az eddig gyakorlat mutatta. Kósánál ugyanis, főként, hogy elbukott a csengeri biznisz, mintha stagnálás mutatkozna a vagyonosodásban.

És mi a helyzet a parlamenti újoncokkal?

Ott is akadnak milliárdosok és milliomosok, így például Ungár Péter. Az LMP üdvöskéje ugyanis nemhogy legyűrte Gyurcsány Ferencet, akinek újabb bevallása nem okozott különösebb izgalmat, semmi új szerzeménye nincs, értékpapírállománya is csak időarányosan növekedett, hanem Schmidt Mária fia egyenesen 15 milliárd forintos vagyonról számolt be. Mindezt úgy, hogy néhány hónappal ezelőtti, még második kerületi önkormányzati képviselőként leadott vagyonnyilatkozata egészen más helyzetről árulkodott.

Az ő, egyébként főként öröklésből származó gazdagságához mérhető az egyéni körzetet ugyan elbukó, de listáról a parlamentbe jutott, fideszes Bajkai István, akiről már önkormányzati képviselői vagyonnyilatkozata, s az összeférhetőség kérdését igencsak felvető üzleti tevékenysége nyomán a 168 Óra már év elején megírta: jelentős vagyont halmozott fel az Orbán-család ügyvédje. Bajkainak 68,5 millió forintnyi banki megtakarítása és 96 millió forintnyi „egyéb” követelése van, ezen túl 12 millió forintnyi nemesfémmel (nem részletezi, de gyaníthatóan ékszerrel), valamint egy kisebb ingatlanbirodalommal is rendelkezik. Megírtuk továbbá, ami mostani vagyonnyilatkozatából is kiderült: Bajkai az állami közpénzmilliárdos tendereken rendre győztes SBK ügyvédi iroda résztulajdonán, s az abból származó, milliós bevételeken túl a tavaly májusban alapított Aponius Consulting Kft. százszázalékos tulajdonosa is, amely rakétát megszégyenítően lőtt ki rögtön megalakulása után: az üzletviteli és egyéb tanácsadással foglalkozó cég csak az alapítása évében számos állami közbeszerzést nyert el, több mint féltucatot például a Fidesz alapító-társa, Szájer József felesége, Handó Tünde vezette Országos Bírói Hivataltól (OBH).

Hasonlóképp Steinmetz Ádám, a Jobbik olimpiai bajnok képviselője, aki 61 tételes ingatlanvagyont sorolt fel, ezzel rekorder az újak közt: gyep, szőlő, gyümölcsös, erdő, szántó, legelő, rét résztulajdonosa, ahogy több lakásé is. Összesen négy autója van, egy Toyota Land Cruiser az idei vásárlás. A bankban feleségével közös számlán 69 milliót tart, 3,1 millió forintnyi devizája is van. Banknak 13,4, magánszemélyeknek 18,4 millió forinttal tartozik. Családi gazdálkodásból származhat még bevétele, illetve a Kőmetsző Szolgáltató Bt.-ben résztulajdonos.

Ezzel szemben Jakab Péter Jobbik-szóvivőnek a nyilatkozata szerint nincs egy fillér se a számláján, de van 12,7 millió forint tartozása. Egy miskolci lakásban résztulajdonos.

Parlamenti visszatérőként lehet érdekes a lemondott MSZP-elnök Molnár Gyula, akinek vagyonnyilatkozata szerint egy 100 négyzetméteres háza van a XI. kerületben, amelyhez egy gépkocsibeálló is tartozik. Tavaly vett egy Volkswagent, részvényben 11,6 milliót, kötvényben 9,8 milliót tart. Takarékbetétben 723 ezer forintja van, a bevallásköteles készpénze 850 ezer forint. A banknak 3,5 millióval tartozik.

Fotó: Bazánth Ivola

Beülhetett a parlamentbe Gurmai Zita, akinek, mint arra a hvg.hu felhívta a figyelmet, a vagyonnyilatkozatán nehéz kiigazodni, ezért került a listába. A képviselőnek hat ingatlana van – olykor résztulajdonosként –, ebből az egyik Brüsszelben van, egy másik pedig műhely. Értékpapírban, részvényben, egyébben nagyjából 7 millió forintot tart, az eurós megtakarításain azonban igen nehéz kiigazodni. 

Az LMP új társelnökének, Keresztes László Lórántnak Pécsen van egy 895 négyzetméteres telke, amin egy 28 négyzetméteres gazdasági épület áll. Egy 2015-ben vett Ford Mondeója is van, a feleségével közös számlán 21,2 milliót tart. Egy 1300 darabos könyvgyűjteménye van, melynek értéke nem haladja meg a hathavi képviselői alapdíj összegét.

A DK szóvivője is újonc, így derülhetett ki, hogy Gréczy Zsolt társszerzője a Bye-bye Szása című szerzeménynek. A képviselő vagyoni helyzete nem arányos dala sikereivel: egy XI. kerületi, 78 négyzetméteres társasházi lakás tulajdonosa, de van egy lakása Siófokon is, amit ajándékként kapott, ahogy egy másik XI. kerületi lakás felét is. Két autót írt be: egy Mercedes Cezzot és egy Hyundai Getz típusút. A bankban 3,8 milliót tart, 17,6 milliós lakáshitele van. Szerzői jogdíjat kap, időszakosan, amely tavaly 58 ezer forint volt. A Mazsó társaság résztulajdonosa, amiből tavaly volt nyeresége.

A Párbeszéd frakciót megmentő Mellár Tamás közgazdásznak hét ingatlana van, ebből kettő Zengővárkonyban: az egyik telek 5881 négyzetméteres, a ház 115 négyzetméteres, a másiknál 3473 négyzetméteres telken áll egy 90 négyzetméteres ház, ezek fele részben az övé. Ugyanott van egy kertje is. Alsónyéken egy 1194 négyzetméteres telken lévő 72 négyzetméteres ház felének a tulajdonosa, ugyanott van egy 218 ezer négyzetméteres szántója, összesen több mint 5500 négyzetméter szőlője. Egy Volvo és egy Volkswagen típusú autója van, a bankban több mint 7 milliót tart – döntő részét euróban –, más szerződés alapján 3,8 milliós kintlévősége van. Egyetemi oktatóként 725 ezret kap, az MTA-tól pedig havi 90 ezer forintot.

A Párbeszéd-szóvivő Tordai Bence egy budapesti és egy magyarnándori házban résztulajdonos, egy autója van. A folyószámláin összesen 1,4 millió forint, a megtakarítási számláján 15,4 millió forint van, két befektetési alapban összesen 12 milliót tart, emellett 11,3 millió egyéb pénzkövetelése van. Ugyanakkor egy  21 milliós lakáshitelt kell törlesztenie.

A Párbeszéd frakcióját majdnem szétrobbantó Bősz Anett liberális politikusnak alig van valamije: vagyonnyilatkozatában a hosszú üres oldalak után feltűnő első tétel egy 445 ezer forintos megtakarítás, melyet euróban tart. Diákhitele van, majdnem 2 millió forint. A Budapesti Corvinus Egyetemen óraadó, havi 30 ezer forintért.

Többször írtunk arról: 2014-ben az Átlátszó, a Transparency International és a K-Monitor közösen tett le egy átfogó javaslatcsomagot ahhoz, hogy a közhatalmat gyakorlók vagyongyarapodása érdemben nyomon követhető legyen.

A civilek szerint ugyanis – ahogyan e mostani cikkünkből is egyértelmű lehet – a vagyonnyilatkozatok jelenlegi rendszere nem képes biztosítani a közhatalmat gyakorlók vagyonosodásának az átláthatóságát.

A polgárok ugyanakkor joggal várják el, hogy az adójukból fizetett választott tisztviselők, valamint a közszféra más dolgozói érdemben adjanak számot a vagyonuk eredetéről. A vagyonnyilatkozatokra vonatkozó hatályos szabályok ezt nem biztosítják. A vagyonnyilatkozatok nem minden esetben, a hozzátartozói nyilatkozatok pedig egyáltalán nem nyilvánosak, míg a vagyonnyilatkozatok tartalmának az ellenőrzése puszta formalitás, és a nyilatkozatot szándékosan valótlanul, hamisan kitöltőket sem fenyegeti elrettentő erejű szankció.

2024. április 19., 19:41

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

2024. április 19., 17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

2024. április 19., 15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.