OGYÉI: A kínai vakcina hatásosságát még vizsgálni kell

2021. január 18., 15:45

Szerző:

Lukács Ferenc Pekingből nyilatkozott az M1-nek, a kínai vakcina ügyében. Mint mondta, a vakcina biztonságos körülmények között készül, a hatásossága azonban „még további vizsgálatokat igényel”. 

 

A kínai Sinopharm koronavírus elleni vakcinájának gyártási folyamata biztonságos – mondta az M1-nek Pekingből az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) hatósági ellenőrzési főosztályának vezetője - írta az MTI. 

Lukács Ferenc hozzátette: a vakcinát biztonságos körülmények között, korszerű gyárban állítják elő, de a vakcina hatásossága még további vizsgálatokat igényel szerinte.

Mint mondta egy modern gyárban, biztonságos körülmények között zajlik az előállítás, az ellenőrzés során a magyar szakértőknek csupán olyan, apróságokat érintő észrevételeik voltak, amelyek a készítmény minőségét nem befolyásolják.

Orbán Viktor miniszterelnök korábban elmondta, hogy rövid idő alatt több millió kínai vakcina beszerzésére lenne képes a kormány, ha megkapná a magyar hatósági engedélyt, mert a képviselőik már a helyszínen vannak és erre várnak.  Ha ez megtörténne, elkezdődne a harmadik csoportba tartozó 60 év felettiek oltása. Ezt azonban egyelőre még Kínában sem teszik. Mint ismert, a Sinopharm oltóanyaga ugyanis december 30-án kapta meg a feltételes piaci engedélyt Kínában, amely alapján a 18 és 59 év közötti korcsoportba tartozók körében alkalmazzák az oltást az országban. 

A napokban egyébként a Sinopharm két vezetője személyes okokra hivatkozva lemondott. 

A magyar miniszterelnök szerint azonban egy hétvégi napon félmillió embert, két hétvége alatt pedig mindenkit be tudnak oltani. Azt viszont nem részletezte, pontosan kiket olthatnak első körben, és azt sem, ki és hogyan fogja felpörgetni az oltási folyamatot - írja a hvg.hu.

Közben kiderült, Magyarország is részt vesz a vakcinaigazolás tesztelésében - tudta meg a 24.hu

Hazánk mellett Észtország és Izland is csatlakozott elsőként a Guardtime által fejlesztett VaccineGuard teszteléséhez. Ez a rendszer tartja nyilván, hogy kik oltatták már be magukat. A lapnak a cég egy közleményben magyarázta el, hogy az új platform célja, hogy összehangolja a globális oltási programokat a megbízható vakcinaigazolások segítségével. A platform automatizált jelentéseket küld az oltási helyekről, figyelemmel kíséri az oltásállományt, lehetőséget nyújt az esetleges mellékhatások jelentésére, így minden korábbinál gyorsabban és hatékonyabban lehet kivizsgálni azokat.