Nyomozás indult amiatt is, amit Orbán Viktor vejének a cége Mátészalkán művelt

2018. március 26., 15:17

Szerző:

Elrendelte a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a mátészalkai Elios-beruházás ügyében is a nyomozást. Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt indult a vizsgálat – írja a Magyar Nemzet.

Mátészalkán is a miniszterelnök vejéhez, Tiborcz Istvánhoz kötődő Elios Zrt. végezte a közvilágításilámpa-cserét. Ennél a beruházásnál is fennáll az, hogy a pályázat előkészítői és a későbbi kivitelezők között átfedés van. Ezt a tendert azonban az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) nem vizsgálhatta, mert nem uniós forrásból készült a beruházás. Mátészalka banki hitelből fedezte a cserét, a város így hosszú távra eladósodott.

A felállás a már ismert forgatókönyv szerint zajlott. A Sistrade Kft., amely Tiborcz István barátjának, annak a Hamar Endrének a cége, aki az Eliosban is résztulajdonos volt, 2016 decemberében elkészítette a beruházási tervet. Hanusi Péter polgármester javaslatára az önkormányzat 350 millió forint hitelt vett fel tavaly márciusban. A tendert májusban írták ki, és augusztusban hirdették ki a nyertest.

Öt ajánlat érkezett, ebből négy cég egységesen 265 millió forintos ajánlatot nyújtott be, az Elios Innovatív Zrt. 262 millió forintos árajánlatával szemben. Tiborcz István cége nyerte a versenyt.

Az ügyben Tényi István tett feljelentést költségvetési csalás bűntett gyanúja miatt, aki többek között feljelentéseiről vált ismertté. Tavaly azután zárták ki a Fideszből, hogy etikai vizsgálatot kezdeményezett Orbán Viktor ellen.

Korábban mi is megírtuk, hogy azok a települések sokkal jobban jártak, amik nem a miniszterelnök vejével szerződtek le a beruházásokra. Volt olyan város, ami féláron megúszta így a lámpatestek cseréjét.