Nyilvános az MSZP és a DK sokadik megállapodástervezete – de a lista még változni fog

Nagyjából megegyezett egymással az MSZP és a DK a 106 egyéni választókörzet elosztásáról, mégpedig úgy, hogy Budapesten már az Együtt, illetve a Párbeszéd is számíthat két helyre. Mivel azonban ez a tervezet további vitás kérdéseket hagy nyitva, várható, hogy a lista még változni fog.

2017. november 27., 18:56

Szerző:

Az atv.hu ugyan megszerezte a legfrissebb listát az MSZP–DK megállapodástervezetről az egyéni körzetekre vonatkozóan, de az nem igaz, hogy ezekben a percekben fogadják el ezt a felállást a szocialista párt elnökségében – értesült a 168 Óra. A portál információi szerint ugyan Molnár Gyula MSZP-elnök ezt a listát vitte ma a szocialisták öt órakor kezdődött elnökségi ülésére, ám úgy tudjuk, az MSZP és a DK még a napokban is tárgyalóasztalhoz ülne, így a szocialisták elnöksége nem ma szavaz a javaslatról, semmiképpen sem véglegesítik azt. Eszerint 55-45 arányban osztják el a 106 körzetet, Budapesten már az Együtt és Párbeszéd is számíthat két körzetre.

Fotó: Bazánth Ivola

Az atv.hu-nak azt mondták a forrásai, hogy a múlt hétvégéig már a 6-7 tárgyalási forduló volt, a légkör pedig normálisnak és nyugodtnak írható le, „mindkét fél megállapodást akart”. A generális szabály, illetve a megállapodás kiindulópontja volt, hogy a 106 körzetről úgy egyezzen meg az MSZP és a DK delegációja, hogy az elosztás híven tükrözze a pártok közvélemény-kutatások által mért támogatottságát. Az MSZP és a DK egyetértett azzal, hogy az Együttet és a Párbeszédet is be kell vonni a megállapodásba. Az atv.hu szerint azonban árnyalatnyi eltérés volt, hogy a DK a „mostra” szavazott, míg a szocialisták a két párt megállapodása után szeretnék bevonni a tárgyalásokba Juhász Pétert, illetve Karácsony Gergelyt. Viszont az elvi megegyezés, mely a hétvégén született a DK és az MSZP között, Budapesten már figyelembe vette az Együtt és a Párbeszéd igényeit is. Eszerint Budapesten a 18 egyéni választókörzetből 9-ben az MSZP, 7-ben a DK, 2-ben pedig az Együtt–PM képviselőjelöltjét támogatják majd.

Elvileg él az a szabály is, hogy ahol a szocialisták, illetve a DK jelöltjei nyertek, a jövő tavaszi választásokon is ők indulhatnak. Ahogyan ugyanis a 168 Óra már a múlt héten beszámolt: abban egyezett meg az MSZP és a DK, hogy Újpesten nem az időközi választásokon parlamenti mandátumot szerző szocialista Horváth Imre lesz a képviselőjelölt, hanem a DK-s Varju László.

Az atv.hu szerint az is elhangzott a legutolsó DK–MSZP-egyeztetésen, hogy a szocialista pártelnök, Molnár Gyula Budapesten, a XXII. kerületben egyéni körzetben indul várhatóan. Ez azonban meglepetés, hiszen Molnár újbudai, azaz XI. kerületi polgármesterként szerzett magának népszerűséget, ráadásul vélhetően ő lesz az MSZP listavezetője is – már ha a pártnak önálló listája lesz.

Ezzel szemben a másik listavezető, Gyurcsány Ferenc nem kívánja megméretni magát egyéni körzetben: az atv.hu ugyan felidézte, hogy korábban a DK-elnök az MSZP-s fellegvár XIII. kerületet célozta volna meg, hogy egyéni parlamenti mandátumot szerezzen, viszont ezt a körzetet a DK végül hosszas viták után „átengedte a szocialistáknak" – fogalmazott a portál.

Eközben egyébként Hiller István választmányi elnök szintén az atv.hu-nak megerősítette a 168 Óra vasárnap esti információit, miszerint az MSZP december 9-i kongresszusán nem fognak döntést hozni az országos pártlistáról, előbb ugyanis az egyéni választókerületekben való megállapodást szeretnék látni. Megírtuk: a pártvezetés továbbra is a közös egyéni jelöltekről szóló megállapodást látja prioritásnak, a hivatalos tárgyalódelegáció – Molnár Gyula pártelnök, Hiller István választmányi elnök és Tóth Bertalan frakcióvezető – pedig a Demokratikus Koalícióval, valamint az Együtt-Párbeszéd szövetséggel folytatott egyeztetéssorozat végét remélve, ám annak eredményétől a szocialista pártlistát függővé téve, nyitva kívánja hagyni az ajtót.

Most Hiller annyit mondott ezzel kapcsolatban, hogy október végén azt javasolta a társainak, de a nyilvánosság előtt is, hogy

az MSZP két ülésnapos kongresszust tartson. Ennek az első ülésnapja december 9. legyen, a második ülésnapja pedig január második fele.

Azért javasolta, mert fontosnak tartja, hogy megfelelő időben és megfelelő sorrendben teljesítsék azokat a feladatokat, amelyek a kampány-előkészítés és a sikeres kampány végzésének feltétele. Ilyen például az országos lista, de én helyeslem azt, hogy először nem az önnön magunk országos listájáról döntsünk, hanem a politikai együttműködés kereteit és tartalmát alakítsuk ki, például a 106 egyéni körzetben, először látni kell a névsort a 106 választókerületben, és utána érdemes listát összeállítani" – mondta az atv.hu kérdésére. Azt is hozzátette: az MSZP-kongresszusnak a második ülésnapját akkor tartják meg a amikor akarják, azt "24 órán belül össze lehet hozni. Ez egy rugalmas lehetőséget biztosít az MSZP, illetve az MSZP vezetése számára. Azt mondhatom, hogy ez január második felében lehet, pontos napot nem tudok mondani. Ha ez a döntés megvan, szívesen tájékoztatom róla önöket, annak a napirendnek, annak a kongresszusnak a napirendjén egészen nyilvánvalóan szerepel az országos lista".

 

A most kiszivárogtatott egyéni választókerületi beosztás:

Budapest

MSZP:

2. vk. XI. kerület

3. vk. XIII. kerület

7. vk. XIII. kerület – Hiszékeny Dezső

8. vk. XIV. kerület – Tóth Csaba János

9. vk. X. kerület – Burány Sándor

10. vk. III. kerület. – Kiss László

14. vk. XVII. kerület.

16. vk. XX. kerület – Hiller István

18. vk. XXII. kerület – Molnár Gyula

DK:

4. vk. II. kerület

5. vk. VII. kerület – Oláh Lajos

6. vk. VIII. kerület

11. vk. IV. kerület – Varju László

12. vk. XV. kerület – Hajdu László

13. vk. XVI. kerület

15. vk. XVIII. kerület (erről még vita van, 2014-ben a szocialista Kunhalmi Ágnes győzött néhány szavazattal a fideszes jelölttel szemben.)

Együtt, Párbeszéd:

1. vk. V. kerület

17. vk. XXI. kerület

 

Bács-Kiskun megye:

MSZP:

1. vk. Kecskemét

3. vk. Kalocsa

4. vk. Kiskunfélegyháza

DK:

2. vk. Kecskemét

5. vk. Kiskunhalas

6. vk. Baja

 

Baranya megye:

MSZP:

1. vk. Pécs

3. vk. Mohács

DK:

2. vk. Pécs

4. vk. Szigetvár

 

Békés:

MSZP:

4. vk. Orosháza

DK:

1. vk. Békéscsaba

2. vk. Békés

3. vk. Gyula

 

Borsod-Abaúj-Zemplén megye:

MSZP:

2. vk. Miskolc – Dr. Varga László

3. vk. Ózd

5. vk. Sátoraljaújhely

7. vk. Mezőkövesd

DK:

1. vk. Miskolc

4. vk. Sajószentpéter

6. vk. Tiszaújvár

 

Csongrád megye:

MSZP:

1. vk. Szeged – Szabó Sándor

4. vk. Hódmezővásárhely

DK:

2. vk. Szeged

3. vk. Szentes

A szegedi választókörzetek felosztásáról komoly vita van, illetve nincs is megegyezés a DK és az MSZP között, mert Botka László, Szeged polgármestere ragaszkodik hozzá, hogy mind a két szegedi választókörzetben az MSZP állítson képviselőjelölteket.

 

Fejér:

MSZP:

2. vk. Székesfehérvár

5. vk. Sárbogárd

DK:

1. vk. Székesfehérvár

3. vk. Bicske

4. vk. Dunaújváros

 

Győr-Moson-Sopron megye:

MSZP:

2. vk. Győr

3. vk. Csorna

DK:

1. vk. Győr

Arról, hogy Sopron vagy Mosonmagyaróvár legyen-e MSZP-s, illetve DK-s jelölt, még szintén nincs végleges megállapodás.

 

Hajdú-Bihar megye:

MSZP:

1. vk. Debrecen

4. vk. Berettyóújfalu

5. vk. Hajdúszoboszló

6. vk. Hajdúböszörmény

DK:

2. vk. Debrecen

3. vk. Debrecen

 

Heves megye:

MSZP:

2. vk. Gyöngyös 

DK:

1. vk. Eger

3. vk. Hatvan

 

Jász-Nagykun-Szolnok megye:

MSZP:

3. vk. Karcag

4. vk. Törökszentmiklós

DK:

1. vk. Szolnok

2. vk. Jászberény

3. vk. Karcag 

Az MSZP és a DK között még vita van arról, hogy a karcagi választókörzetben melyik párt jelöltje induljon.

 

Komárom–Esztergom megye:

MSZP:

1. vk. Tatabánya

DK:

2. vk. Esztergom

3. vk. Komárom

 

Nógrád megye:

MSZP:

2. vk. Balassagyarmat 

DK:

1. vk. Salgótarján

 

Pest megye:

MSZP:

1. vk. Érd

6. vk. Gödöllő

8. vk. Szigetszentmiklós

9. vk. Nagybátony

10. vk. Monor

11. vk. Dabas

DK:

2. vk. Budakeszi

3. vk. Szentendre

4. vk. Vác

5. vk. Dunakeszi

7. vk. Vecsés

12. vk. Cegléd

 

Somogy megye:

MSZP:

1. vk. Kaposvár

3. vk. Marcali

DK:

2. vk. Barcs

4. vk. Siófok

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye:

MSZP:

1. vk. Nyíregyháza

4. vk. Vásárosnamény

6. vk. Nyékládháza

DK:

2. vk. Nyíregyháza

5. vk. Mátészalka

3. vk. Kisvárda

 

Tolna megye:

MSZP:

1. vk. Szekszárd

3. vk. Paks

DK:

2. vk. Dombóvár

 

Vas megye:

MSZP:

1. vk. Szombathely

2. vk. Sárvár 

DK:

3. vk. Körmend

 

Veszprém megye:

MSZP:

1. vk. Veszprém

3. vk. Tapolca

DK:

2. vk. Balatonföldvár

4. vk. Pápa

Az még vitatott, hogy Pápán DK-s képviselőjelölt induljon-e vagy MSZP-s.

 

Zala megye:

MSZP:

1. vk. Zalaegerszeg

DK:

2. vk. Keszthely

3. vk. Nagykanizsa

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.