Nyerésben a Ligetvédők – videó

2017. január 5. 11:17 - szerző: Kökényesi Gábor

Egy jogerős felmentés az ítélőtáblán és egy arrébb tolt kerítés a Ligetvédők két napjának győzelmi mérlege.

Szerda délelőtt tíz órakor ült össze a bíróság, hogy meghallgassa azt a Ligetvédőt, akit többnapos elzárásra büntetett a rendőrség, mert tavaly nyáron többedmagával tüntetett a táboruk felszámolása és a Liget Projekt ellen. Attia Rita meghallgatására többtucatnyi aktivista volt kíváncsi. Mivel a tárgyalóterem kicsinek bizonyult, ezért nyitott ajtó mellett tartották meg a tárgyalást, ahol Attia Rita elmondta, hogy ő csupán alkotmányos jogával élt, amikor a földre ült, a bontógép útjába. Békésen tüntetett, és ebben akadályozta meg a rendőrség.

Mint a bíróság előtt elmondta,  többször jelezte az egyenruhásoknak, hogy jogellenesen oszlatják fel a tiltakozást, mégis kiemelték és szabálysértési eljárást indítottak ellene. Pénzbüntetésre, illetve ennek nem megfizetése miatt tizenöt napi elzárásra büntették. Ezt ő nem fogadta el, és kérte tárgyalás megtartását.  A bíróság saját hatáskörben a rendőrség által kezdeményezett eljárást összes jogkövetkezményével együtt megszüntette.

Mialatt a per zajlott,  a Ligetben megindultak a munkagépek. A Városliget Zrt. egészen véletlen arra az időpontra időzítette a Petőfi Csarnok bontásának megkezdését, amikor a Ligetvédők a bíróságon voltak, de így is voltak a helyszínen olyanok, akik a gép elé feküdtek, hogy megakadályozzák a munkálatokat. A rendőrség kivonult a helyszínre és kompromisszum megkötésére kérte a feleket: a tüntetőket és a zrt. munkatársait.

Ez szerda estig nem jött létre, ezért csütörtök hajnalban újra megjelentek a biztonsági őrök és a munkagépek. Ismét rendőrautók lepték el a Zichy Mihály utat, és újrakezdődött az egyezkedés. Mint kiderült, a bontásra és a terület ezzel járó körbekerítésére van engedélye a kivitelezőnek, és amikor a Ligetvédők bejelentették oda a rendezvényüket, tudomásul vették, hogy a hatóságok már korábban kiadták az engedélyeket arra a területre, amelyre felépítették a táborukat. Ők a táborukat védték azzal, hogy akadályozták a védőkerítés felállítását. 

 

Ennek ellenére a vita végén a Városliget Zrt. engedett. Így a Ligetvédők maradhattak a táborukban, a gépek pedig megkezdhették a Petőfi Csarnok körbekerítését és a bontás előkészítését.