Norvég-magyar kutatási és innovációs konferencia kezdődött Budapesten

2018. február 15., 17:04

Szerző:

Kétnapos kutatási és innovációs konferencia kezdődött a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs (NKFI) Hivatal és a Norvég Kutatási Tanács (RCN) szervezésében csütörtökön Budapesten.

Az ülés célja feltérképezni azokat a tudományos területeket, nemzeti kutatás-fejlesztési programokat, ahol ígéretes együttműködésre nyílik lehetőség a két ország kutatói között - mondta Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke, aki ismertette a magyarországi egyetemi és akadémiai kutatóhálózatot, valamint kutatásfinanszírozási rendszert. Hozzáfűzte: a konferenciával szeretnék elősegíteni a jövőbeli Norvég Alap által finanszírozott kutatási programok tervezését is.

Olav Berstad, Norvégia budapesti nagykövete kiemelte: a 2014 és 2021 közötti finanszírozási ciklusban Magyarország összesen 214 millió euró támogatást (66 milliárd forint) hívhat le többek között kutatási célokra is a Norvég Alaptól, valamint a Norvégia, Liechtenstein és Izland által létrehozott EGT Alaptól.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.