Nincs meglepetés, határon túli honfitársaink 94 százaléka a Fidesz-KDNP-t választotta

2018. április 9., 07:30

Szerző:

Elsöprő többséggel nyer a Fidesz a határon túli szavazók között. Bár a levélben feladott szavazatok feldolgozása még bőven tart, az eddigi eredmények messzemenően igazolják a várakozásokat: a Fideszen kívül más magyarországi párt nem rúg labdába a kettős állampolgároknál – írja az Index.

98,5 százalékos feldolgozottságnál 55 ezer levélszavazatot dolgoztak fel idáig, ezekből pedig 52521 a Fideszre érkezett. 

Ez 94 százalékos arányt jelent, az összes többi párt mindössze 6 százaléknyi maradékon osztozik. nagy jelentősége nincs is a további sorrendnek, de azért érdekes, hogy 714 szavazattal egyelőre az LMP áll a második helyen, kevéssel megelőzve a Jobbikot. A baloldali pártok az egy százalékot sem érik el.

Összesen 378 ezren regisztráltak előzetesen a levélben történő szavazásra.

Ez a lehetőség azoknak volt nyitva, akiknek nincs magyarországi lakcíme; nagy többségük kettős állampolgársággal rendelkező határon túli magyar.

Azt még nem tudni, hogy a regisztráltak közül végül hányan szavaztak valóban, arra lehetett számítani, hogy többen fognak, mint négy évvel ezelőtt – a 250-300 ezres szám nem lenne meglepetés.

 A határon túli szavazatok csak a listás eredményekbe számítanak, és egy, de inkább 

két plusz helyet érhetnek a parlamentben a Fidesznek. Elképzelhető, hogy ezen fog múlni a kormánypárt kétharmados többsége.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.