Nincs elég pilóta, mégis 14 milliárdért vettünk használt mentőhelikoptereket

2018. szeptember 12., 15:59

Szerző:

A rendőrség 14 milliárd forintos szerződést kötött a Honvédelmi Minisztérium legnagyobb hadiipari cégével, a HM EI Zrt-vel 9 mentőhelikopter beszerzésére – írta Napi.hu a police.hu-n közzétett szerződések alapján. Az Országos Rendőr-főkapitányság elárulta: az AIRBUS EC135 P2+ típusú mentőhelikopterek vételéről és karbantartásáról szóló szerződéseket még április 27-én írták alá. A 7 és 14 év közötti korú, használt gépeket a norvég légimentőktől vásárolta a magyar állam.

Fotó: Youtube

A hazai légmentés 2006 óta egy osztrák cégtől bérelt, hét darab EC135T2 helikoptert használ, vagyis jól jönnek az új helikopterek. Csakhogy a légimentést biztosítő Magyar Légimentõ Nonprofit Kft. saját weboldalán azt írja:

„Ma Magyarországon nincs államilag finanszírozott pilótaképzés, így nincs is olyan fiatal pilóta, aki megfelelne a magas követelményeknek, akit alkalmazni tudnánk, hogy ezzel biztosítsuk a légimentés jövőjét, folyamatosságát".

A cég nyereségesen működik, tavaly 127 millió forintos bevétel mellett 76 millió forint nyereséggel zárt. Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) irányítása mellett repülnek, hét állandó bázisuk van az országban Miskolctól Sármellékig. Az eddig használt hét mentőhelikopterüknek nem volt tökéletes a felszereltsége, nem mindegyikben volt például mellkaskompressziós eszköz és sürgősségi kézi ultrahang.

Még 2014-ben arról beszélt Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs vezetője, hogy a tervek között négy új légibázis kialakítása szerepel. Szócska Miklós akkori egészségügyért felelős államtitkár be is jelentette, hogy Sárváron lesz a nyolcadik bázis. Tervezett helyszín volt még Hajdúsámson, Mályi és Szekszárd. A tolnai megyeszékhely például a város északnyugati határában működő Ipari Parkban biztosított építési területet a légimentő-bázis számára, a területet állami tulajdonba adták át, ám azóta nem sok minden történt az ügyben.

Júliusban derült ki, hogy a Magyar Honvédség használt helyett új, többcélú Airbus helikoptereket vásárol mintegy 100 milliárd forint értékben.

16:30

Hadházy Ákos betekintést kért és kapott a Diákhitel Központ néhány, még Magyar Péter idején megkötött szerződésbe. Az erről szóló posztjában az országgyűlési képviselő kifejtette, az általa látott iratok tartalma felvethetik a büntetőjogi felelősség kérdését, ugyanakkor nem minden információt osztottak meg vele. Magyar Péter külön Facebook-bejegyzésben reagált Hadházy vádjaira.

15:42

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias időjárás április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:24

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján április 15. és 21. között 9200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel - közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) a honlapján csütörtökön közzétett jelentésében. Akut légúti fertőzéssel 132 800 ember kereste fel orvosát. A tájékoztatás szerint az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók 31,6 százaléka gyerek, 33,5 százaléka 15-34 éves, 24,4 százaléka 35-59 éves, míg 10,5 százaléka a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.