Nettó 160 ezer forintért is dolgoztatnak tűzoltókat

A szakszervezet szerint mindezért cserébe jóval többet kell dolgozniuk, mint más munkavállalóknak.

2018. augusztus 12., 14:10

Szerző:

A szolgálati időben kellene elismerni a keletkező túlórákat, vagy kifizetni a többletmunkát - közölte az Egységes Tűzoltó Szakszervezet.

168 Óra beszámolt róla, hogy a rendőrök mellett a tűzoltók sem kaphatják meg jövő januártól a túlórákért járó eddigi pénzt. A szakszervezet közleménye szerint azonban a tűzoltók többsége nem szeretne túlórázni, hiszen a vonulós tűzoltók kötelező alap munkaideje havi 204 óra, szemben más munkavállalók 168 órás munkaidejével. Első körben szerintük az így keletkező túlórákat kellene pénzben kifizetni, vagy szolgálati időben elismerve, munkaviszonyba beszámítani.

Fotó: Bíró Veronika

A közlemény úgy fogalmaz: jelenleg egy tűzoltó, aki 10 évnél kevesebb szolgálati viszonnyal rendelkezik, nagyságrendileg 160 ezer forint nettó bért keres, ami jóval a magyarországi átlagkereset alatt van.

A szakszervezet szerint a tűzoltókkal szemben támasztott fokozott fizikai és pszichikai követelményeknek nem lehet megfelelni 65 éves korig. Azt javasolják: a túlórák megváltásának lehetőségeként át kellene gondolni a korkedvezményes nyugdíj bevezetését.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.