Népszavazást kezdeményeztek, hogy alsó tagozatban legfeljebb négy, felsőben maximum öt óra lehessen naponta

2018. július 17., 17:13

Szerző:

felfüggesztett LMP-s politikus, Kassai Dániel XVIII. kerületi önkormányzati képviselő azt szeretné elérni, hogy csökkenjen a diákok és a tanárok leterheltsége is – írja a hvg.hu.

Kassai szerint a jelenleg a Nemzeti Alap Tanterv olyan iszonyatos mennyiségű tananyagot ír elő, hogy az nem csak megterhelő a pedagógusok és a diákok számára, hanem értelme sincsen. Kezdeményezése szerint az  általános iskolák alsó tagozatában a kötelező és választható tanítási órák száma egy tanítási napon nem haladhatná meg a négy tanítási órát, a felsőben pedig az ötöt.

Fotó: MTI/Varga György

A középiskolákban a kötelező és választható tanítási órák száma egy tanítási napon nem haladhatná meg a hat tanítási órát, a pedagógusok kötött munkaideje pedig a 22 órát.

– Egész egyszerűen semmi értelme nincs a hetedik, nyolcadik óráknak, ugyanis addigra a gyerekek olyan mentális és fizikai kimerültségbe kerülnek, hogy tanár legyen a talpán, aki ilyenkor bármi értelmeset tud tanítani nekik

– indokolt Kassai a kezdeményezést.

 

A Závecz közvélemény-kutatása szerint Magyar Péter pártjának EP-listája a kutatás első felében jelentősen megelőzött minden ellenzéki pártot a DK–MSZP–Párbeszéd kivételével, így a harmadik helyen szerepel a rangsorban. A teljes lakosság 11%-a, a biztos szavazók 14%-a voksolna rá.