Lesújtott a népharag, 48 órán belül 500 kommentet töröltek Mészáros Lőrinc lapjainak a Facebook-oldalairól

2018. február 6., 13:13

Szerző:

Két nap alatt közel ötszáz olvasói hozzászólást töröltek Mészáros Lőrinc vidéki napilapjainak Facebook-oldalairól. Három (szerző nélküli) központi cikk okozta azt a kommentvihart, amit a Mediaworks közösségioldal-felelősei végül csak így tudtak kezelni – írja az Átlátszó.

Előbb a Hatalmas összeg van Gyurcsány eltitkolt bankszámláján című anyag jött ki február elsején, majd másnap reggel még egy, az előző napi témát folytató írás, a Gyurcsánynak legalább két éve van számlája az osztrák elit bankban című; délután pedig az Orbán Viktor kivégzésével szórakozik az MSZP pécsi elnökségi tagja címmel szörnyűködtek a Mediaworks-lapok egy MSZP-elnökségi tag ostobácska Facebook-posztján.

Fotó: Kovalovszky Dániel

Miután ezek a cikkek felkerültek a 12 megyei és egy városi (Dunaújváros) napilap online változatára, nyomban posztolták is azokat a hírportálok Facebook-oldalaira. Úgy tűnik, a központi tartalomszórás aktorai nem számoltak az olvasói reakciókkal, ezért meghagyták a hozzászólások lehetőségét a cikkek alatt. Ám hamar szembesülniük kellett azzal, hogy a kommentelők egy része vitatta a cikkek tartalmát, kritizálta azok lejárató célzatát, illetve felháborodott, hogy

az utóbbi hónapokban már sokadszorra olyan, politikailag célzatos anyagokkal bombázzák, amelyekre nem tart igényt.

A Mediaworks központi tartalomgyártóira nézve nem éppen hízelgő kommentekkel a cég Facebook-oldalainak kezelői és szerkesztői nem szálltak vitába, egyszerűen törölték azokat.

Az olvasói vélemények ehhez hasonlatos mértékű tisztogatására eddig még soha nem került sor a cégcsoportnál: a 13 hírportál Facebook-oldalairól összesen 488 olyan olvasói megszólalást tüntettek el, amelyek e három cikkhez kapcsolódtak.

A felcsúti Rockeffeller által 2016-ban megszerzett megyei napilapok online portáljai szinte kivétel nélkül piacvezetők voltak saját régióikban, olvasóik leginkább a lokális tartalmakat, a helyi információkat keresték és találták meg ezeken. Amióta azonban Mészáros Lőrinc médiakötelékébe tartoznak, nemcsak szakmai vezetőik jelentős részét váltották le és távolították el a cég új irányítói, hanem drasztikusan megváltoztatták a hírportálok és közösségi hálós oldalaik tartalmi szerkezetét: háttérbe szorultak a kedvelt lokális információk.

A Mediaworks vidéki hírportáljait ennek ellenére 460 ezren követik a Facebookon – mutat rá a portál. 

Április 16-án, kedden elindult a központi szúnyoggyérítés, amelyet évek óta a katasztrófavédelem irányít. Tavasszal túlnyomórészt a lárvák elleni biológiai védekezés zajlik. A szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, még az árvaszúnyogokra is ártalmatlan.