Németországnak kezd elege lenni az Erdogan-rezsimből

2017. szeptember 11. 14:07 - szerző: MTI

Törökországban újra őrizetbe vettek egy házaspárt.

Ismét őrizetbe vettek Törökországban német állampolgárokat, ezúttal is egy házaspárt - jelentették be hétfőn Berlinben. A német külügyminisztérium szóvivője, Martin Schäfer elmondta, hogy a török származású német állampolgárokat vasárnap vették őrizetbe. A házaspár egyik tagját időközben elengedték, de megtiltották neki, hogy elhagyja az országot. Az esetről nem kaptak hivatalos tájékoztatást a török féltől, más forrásból értesültek róla.

Legutóbb augusztus végén vettek őrizetbe németeket Törökországban, akkor is egy török származású házaspárt. Azzal gyanúsították őket, hogy kapcsolatban állnak a tavalyi puccskísérletért felelősnek tartott Fethullah Gülen hitszónok mozgalmával. A házaspár egyik tagját szeptember elején szabadon engedték.  Az újabb eset azt jelenti, hogy folytatódik a rémálom mindazok számára, akik semmi mást nem akarnak, csak a szabadságukat eltölteni Törökországban - mondta Schäfer a kormányszóvivői tájékoztatón. Azzal kapcsolatban, hogy a török külügyminisztérium a hét végén figyelmeztetést adott ki a Németországba készülőknek, kiemelve, hogy a Törökországgal szembeni ellenérzésekre felépített választási kampány miatt óvatosságra lesz szükségük, és el kell kerülniük a kampányrendezvényeket, a külügyi szóvivő azt mondta, hogy a figyelmeztetés alaptalan, és csak mosolyogni lehet rajta.

A figyelmeztetés nem csak a külügyminisztériumban talált elutasításra. „Szeretném aláhúzni, hogy bármely török állampolgár nyugodtan elutazhat hozzánk” – mondta egy vasárnapi választási gyűlésen Angela Merkel kancellár. „Nálunk egyetlen újságírót sem vesznek őrizetbe, egy újságírót sem helyeznek előzetes letartóztatásba, nálunk szólásszabadság van és jogállamiság, és erre büszkék vagyunk” – mondta a kereszténydemokrata párt (CDU) elnöke.

Elítélte a török kormány lépését Martin Schulz szociáldemokrata (SPD) kancellárjelölt is, aki ugyancsak vasárnap egy kampánybeszédében kiemelte, hogy az ankarai vezetés „elvesztette a mértéket”, Németország pedig nem tűrhet el minden megaláztatást Törökországtól.

Schäfer a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón arra a kérdésre, hogy a német külügyminisztérium tervez-e kiadni Törökországgal kapcsolatban az ország elkerülésére felszólító utazási figyelmeztetést, azt mondta, hogy nem szabad "visszaélni" ezzel az eszközzel. Ha a külügyi tárca kiadna ilyen figyelmeztetést, akkor Törökország olyan államok sorába kerülne, mint Szíria, Líbia vagy Jemen - tette hozzá. Azonban továbbra is érvényesek a tárca júliusban frissített országinformációi, amelyek szerint mindenkinek alaposan meg kell fontolnia, hogy elutazik-e Törökországba, mert előfordulhat, hogy minden előzmény nélkül egyszer csak rendőri őrizetben, majd börtönben találja magát. Ez a szomorú valóság – mondta a külügyi szóvivő.

A német és a török kormány viszonya a tavaly nyári törökországi puccskísérlet óta folyamatosan romlik, a kapcsolatot konfliktusok egyre hosszabb sora terheli. Ezért a berlini vezetés júliusban irányváltást jelentett be, az eddiginél keményebb fellépést ígér, arra hivatkozva, hogy Ankara elfordul az európai értékekről.