Németh Szilárd megmondja, hol szorít a cipő, a nép meg akár még konzultálhat is az alaptörvényről

2018. június 22., 08:14

Szerző:

Németh Szilárd – mint megírtuk – várhatóan a tagja lesz annak az alkotmányozó testületnek, ami az ősszel induló egy-másfél éves alkotmányrevíziót elvégzi. Ebből az elismerésből kifolyólag a fideszes politikus, honvédelmi államtitkár az ATV-ben arról beszélt, abszolút nem lepődött meg, hogy ő is bekerült ebbe a körbe, de hozzátette, mivel nem jogász, nem hiszi, hogy a szövegezésbe tudna beleszólni:

„a tapasztalataimat tudom elmondani, illetve azt, hogy hol szorít a cipő ebben a kérdésben.”

Németh szerint a revízió ellenére az alaptörvény gránitszilárdsága megvan továbbra is, de szerinte folyamatosan új helyzet elé állítja a világ az országot, amire reagálni kell. A bevándorlás kérdése pedig annyira fontos, hogy ezt akár ennél még jobban lehetne hangsúlyozni az alaptörvényben is, hiszen Németh szerint jól látható, hogy azok, akik szerint a bevándorlás jó dolog, azok nem tettek le a tervükről. 

Németh Szilárd tulipánnal is konzultált annak idején a csepeli kampányban
Fotó: Facebook/Németh Szilárd

Majd az Orbán Viktor által néhány hete bejelentett alkotmányrevízió kapcsán úgy folytatta:

„sok ember össze fog jönni, és meg fogjuk vitatni. És én még azt is el tudom képzelni, hogy ebben a körben még egy szélesebb konzultáció is megtörténhet. Az emberekkel való konzultáció.”

A kérdésre, hogy ez a szokásos, levelezős forma lesz-e Németh Szilárd azt mondta, szerinte az egy jól bevált forma. „Az jól látható, hogy például az illegális migráció, és maga a bevándorlással kapcsolatos elképzeléseink, tehát az illegális migrációval kapcsolatos elképzelés, a Btk-módosítás, a Stop Soros, illetve az alkotmánymódosítás, ami a teljes bevándorlási részt érinti, az jól látható, hogy egy ilyen konzultáción kristályosodott ki” – állította nem túl kristálytisztán.

 

A műsorvezető, Rónai Egon visszakérdezett, hogy tehát az alaptörvényről konzultálnának, Németh azt felelte, szerinte érdemes megkérdezni az emberek véleményét. A kérdésre, hogy milyen mélységig, azt mondta

„Nyilván nem jogi kérdésekben fogjuk megkérdezni az emberek véleményét. Tehát, hogy mit gondolnak erről az egészről, hogy szeretnének élni.”

 

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.