Németből érettségiznek ma a diákok

2018. május 11., 09:35

Szerző:

A német írásbelikkel folytatódnak ma az idegen nyelvi érettségik a középiskolákban, ma reggel több tízezren kezdték meg a vizsgát – írja az Eduline.

Az élő idegen nyelvi írásbeli érettségi vizsga szerkezete minden idegen nyelv esetében azonos. 

Középszinten az írásbeli vizsga időtartama 180 perc, amelyből az első rész, az „Olvasott szöveg értése” 60 perces, a második rész, a „Nyelvhelyesség” feladatsorának megoldására 30 perc áll rendelkezésre. Az ezt követő szünet után a 30 perces „Hallott szöveg értése” vizsgaösszetevő következik, majd végül az „Íráskészség” 60 perc időtartamú feladatsora.

Az emelt szintű írásbeli vizsga teljes időtartama 240 perc. A vizsgán az előzőekben is felsorolt összetevők szerepelnek ugyanabban a sorrendben, azonban a feladatok megoldására fordítható időtartam sorrendben 70, 50, 30, 90 perc.

Érettségi - Magyar nyelv és irodalom írásbeli
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A nyelvhelyesség résznél egy szövegrészlet alapján kell feladatokat megoldani. Ez a vizsgarész azt méri, hogy képes-e a vizsgázó gyakran használt nyelvtani szerkezetek és lexikai egységek felismerésére, kiegészítésére és létrehozására. Például megadott szavak ragozott alakjait, vagy a belőlük képzett új szavakat kell a szövegbe illeszteni. Itt összesen 3–4 feladat várható, a hozzájuk felhasznált szöveg pedig 500–600 szavas.

A hallásértésnél hétköznapi szövegek fordulhatnak elő, például telefonbeszélgetések, műsorrészletek, interjúk vagy közérdekű közlemények. A hanganyag 6-9 perces lehet, összesen 2-3 szövegből és 2-3 feladatról van szó.

Az íráskészség vizsgarész esetében a feladatok megoldásához mindkét szinten használható nyomtatott szótár - a többi vizsgarésznél semmilyen segédeszköz nem használható.

Tegnap angol írásbeli érettségi volt, amit az Oktatási Hivatal adatai szerint majdnem 65 ezer diák írt meg. Középszinten 53 728-an, emelt szinten pedig 10 584-en vizsgáztak.

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.