Nemcsak Lévai Katalin, hanem Móricz Eszter jelöltté válását is a Fidesz segíthette

Zugló után egy másik fővárosi választókörzetben, a XV. kerületet felölelő 12-es számúban merül fel választási csalás gyanúja. Ugyanaz a két párt az érintett, a Lendülettel és a Fidesz. A kormányoldal ugyanis itt is aláírásokkal segíthetett egy, a közös baloldali jelölt ellen indulót.

2018. március 11., 12:03

Szerző:

Személyi és sorrendi azonosságok gyanúja merült fel a fővárosi XV. kerületi választási bizottság által vizsgált ajánlóívek esetében is – értesült a 168 Óra. Úgy tudjuk, a visszásságokban ismét egy fideszes, a választókerületben jelenleg is országgyűlési képviselő László Tamás, valamint Móricz Eszter, a Lendülettel Magyarországért – elmúlt napokban is számos botrányt okozott pártjának – jelöltje az érintett.

Móricz Esztert azért zárták ki az MSZP-ből, mert részese volt a Hajdu László elleni puccskísérletnek tavaly nyáron

Móricz ajánlóívein ugyanis éppen a zuglói, már lebukott módszerrel azonos, a Fidesz ajánlóíveiről való másolást feltételező nevek és személyes adatok tűnhettek fel. Emellett volt olyan helyi forrásunk is, aki szerint a fideszesek aláírtak Móricznak, ajánlóíven pedig szerinte biztosan feltűnik egy fideszes önkormányzati képviselő és egy volt önkormányzati cégvezető. A gyanúkat forrásaink szerint hétfőn tárgyalja a Budapest 12-es egyéni országgyűlési választókerületi (azaz a XV. kerületi) választási bizottság. A pénteken összehívott ülés meghívójából ugyanakkor nem egyértelmű, hogy konkrétan ez lenne a napirenden, de ez persze nem kizáró ok.

A gyanú szerint Móricz jelöltté válását is a Fidesz támogatta tehát. Mindez már csak azért érdekes, mert a választási honlap szerint a Lendülettel Magyarországért párt színeiben induló volt szocialista politikus mellett további 11 nyilvántartásba vett jelölt indul el a választókerületben.

Nyilvántartásba vették:

  • Gyenes Gézát, a Jobbik,
  • Hajdu László XV. kerületi polgármestert, a DK,
  • Honti Richárdot, a Közös Nevező nevű, eddig ismeretlen párt,
  • Huzsvári Erzsébet Máriát, az Együtt,
  • Krisztics Bianka Ilonát, a Momentum,
  • László Tamást, a Fidesz-KDNP,
  • Majoros Istvánt, a szintén eddig ismeretlen Rend Párt,
  • ,Mihály Lászlót, a Munkáspárt,
  • az ominózus Móricz Esztert, a Lendülettel,
  • Pálmai Attilát, a MAgyar Kétfarkú Kutya Párt,
  • Parragh Lajost, a számunka nem sokat mondó KÖSSZ,
  • valamint Szilvágyi Lászlót, az LMP 

jelöltjeként.

Eközben további nyolc indulni vágyó nyilvántartásba vételét elutasították (ez több esetben még nem jogerős), egyvalaki pedig máris visszalépett. Magyarán csak ebben a körzetben 21 formáció jelöltje kívánta megméretni magát, s az indulók túlburjánzása egyértelműen itt is a fideszes László Tamás mandátumszerzését segítheti, akinek azért 2014-ben sem sikerült olyan nagy előnyre szert tenni Móricz Eszterrel szemben. Most ráadásul a kerületben eléggé népszerű Hajdu László indul a baloldal közös jelöltjeként.

És éppen itt jön képbe a tisztázatlan hátterű, ismeretlen anyagi forrásokból kampányoló Móricz Eszter, akit tavaly nyáron épp a Hajdu elleni fideszes puccskísérlet eredményeként zártak ki az MSZP-ből, amely egyértelműen és többször is deklaráltan a polgármestert támogatja.

Móricz Eszter kampányol – nem tudni miből, de azt tudni, hogy nem a Fidesz, hanem Hajdu László ellen
Fotó: 168 óra

Móricz Eszter nem a kormánypártokat kritizálja, vagy László Tamás képviselői munkáját számoltatja el, hanem Hajdut támadja kampányában, s folyamatosan azt hangsúlyozza: ő a hiteles baloldali jelölt. Így vélelmezhető, hogy Móricz Eszter indulása a Hajdura adott szavazatok megosztását, sőt, a Fidesz mandátumszerzését hivatott segíteni. Éppen úgy, ahogyan Zuglóban, ahol már bebizonyosodott, hogy a fideszes Jelen Tamás jelölti ajánlóíveivel megegyező ajánlásokat adott le Lévai Katalin, a szintén sértett egykori szocialista, aki Móriczcal a Lendülettel nevű pártot gründolja.

Mint megírtuka jelöltajánlás február 19-én kezdődött, és március 5-én 16.00 óráig tartott. Márpedig Lévai Katalin március 5-én leadott és Jelen Tamás fideszes jelölt február 20-án leadott hivatalos ajánlóívei jelentős egyezést mutatott.

A jelöltek ugyanis az országgyűlési egyéni választókerületi választási irodáktól igényelt hivatalos és számszakilag nyilvántartott ajánlóíveken gyűjthették az állampolgári aláírásokat. A választási eljárási törvény szerint „a választási iroda valamennyi ajánlóívet sorszámmal, valamint hitelesítő bélyegzőlenyomattal lát el.” A választópolgár az ajánlóív kitöltésével és saját kezű aláírásával ajánlhat jelöltet a lakcíme szerinti választókerületben. Az ajánlóívet a lakcímkártyán szereplő adatok alapján kell kitölteni. Az ajánlóívre más személy is beírhatja az ajánló választópolgár adatait, azonban az ajánlóív csak akkor lesz érvényes, ha a választópolgár azt saját kezűleg írja alá.

„Az ajánlóívek másolása szigorúan tilos!” – áll a választási honlapon.

A sikeres jelöltállításhoz 500 érvényes ajánlás szükséges, ezért a jelölt által leadott aláírásokat is addig ellenőrzik, amíg 500 érvényes aláírást találnak. Az ezeken felül – esetleg több ezer – ajánlás ellenőrzésére már nem kerül sor. Magyarán a helyi választási iroda csupán az 500 érvényes – az induláshoz szükséges – aláírást vizsgálja meg, így a nagyszámú névazonosság és a sorrendiség egyezése azt is jelenti, hogy a Fidesztől valamilyen módon Lévai Katalin csapatához kerültek pontosan azok az ajánlóívek, amelyeket Jelen Tamás egyetlen nap alatt leadott. A gyanú szerint vagy a leadás előtt már átmásolták a kérdéses adatokat, vagy pedig – ami még súlyosabb jogi aggályokat vethet fel – Jelen Tamás fideszes aktivistái lemásolták az ajánlóíveket, s azokról csak később szivárogtak át nevek mások, így például Lévai ajánlóíveire.

Az ajánlóívekről, az ajánlás folyamatáról a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) még 2014-ben iránymutatást fogadott el. Az iránymutatásban egyebek mellett az áll, hogy az ajánlóívről még kitöltetlen állapotában sem lehet másolatot készíteni, továbbá hogy a másolt ajánlóíven szereplő ajánlás érvénytelen, függetlenül a másolás módjától. Az NVB szerint az ajánlás érvényességének és hitelességének elengedhetetlen feltétele a saját kezű aláírás, a többi adatot az ajánló választópolgár jelenlétében más is rávezetheti az ajánlóívre.

Az ajánlóíveken szereplő adatokat választói adatbázis készítésére vagy egyéb célra nem használhatja fel senki – áll az iránymutatásban, amely az országgyűlési képviselők választásáról, valamint a választási eljárásról szóló törvényekre hivatkozik. Mindez a választás rendje elleni bűncselekmény ugyanis.

Lévai esetében a Jobbik büntetőfeljelentést tett, továbbá – mint megírtuk – a választási irodát érintő vádaskodásai miatt polgári perre is számíthat a kiesett jelölt.

ÉS nemcsak Lévai, hanem a frissen alapított pártja is komoly kérdéseket vet fel. Most ugyanez a gyanú merült fel – bár vasárnap lévén ezt hivatalos forrással nem tudtunk megerősíttetni – Móricz Eszter esetében is.Nagy kérdés, hogy mindezek után a harmadik, hasonlóan kiélezett választási küzdelemben, a XVIII. kerületben, ahol Kunhalmi Ágnes a közös baloldali jelölt, vajon nem merül-e fel hasonló visszásságok gyanúja, ott ugyanis a Lendülettel elnöke, Földényi György a vélhetően bizniszpárt jelöltje.