Nem vizsgálják Rogán Antal vagyonnyilatkozatát, mert csak

2017. január 11. 05:24

A mentelmi bizottság alaptalannak ítélte Juhász Péter és száznyolc társának kezdeményezését.

Juhász Péter, az Együtt politikusa 2016 novemberében kezdeményezte vagyonnyilatkozati eljárás megindítását Rogán Antal ellen, majd december 8-ig még száznyolc ilyen beadvány érkezett. Dr. Vejkey Imre, a mentelmi bizottság elnöke egyesítette az ügyeket – írja az Index.

Fotó: MTI

Juhászék szerint: „Az eljárás megindítását megalapozza a közelmúltban nyilvánosságra került információ, amely szerint a Rogán Antal (rész)tulajdonában lévő balatonlellei ingatlanon nagy értékű felújítási munkálatokat végeztek 2015 ősze és 2016 tavasza között. Az Átlátszó részletesen beszámolt arról, hogy milyen, kívülről is szemmel látható munkát végeztek el (...) a munka költségei több millió forintba kerültek (...) A képviselő úr 2014 végén és 2015 végén tett vagyonnyilatkozatában nettó pénzügyi vagyona gyakorlatilag változatlan: megtakarítása és tartozása különbsége érdemben nem változott. Ebben az időszakban – és azóta is – a képviselő úrnak jövedelme kizárólag a képviselői és miniszteri megbízásából származott. Így tehát a közölt adatok alapján nem látható, hogy milyen forrásból fedezte a képviselő úr a felújítási költséget.”

Az Országgyűlés mentelmi bizottsága szerint azonban nincs mit vizsgálni. Úgy érvelnek:


  • Juhászék kezdeményezése nem nevez meg konkrétan kifogásolt részt a vagyonnyilatkozatból,

  • ingatlanfelújításra, -karbantartásra vonatkozó munkálatokra nincs bejelentési kötelezettség,

  • a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség egyébként sem az anyagi számonkérést, hanem a transzparenciát (átláthatóságot) szolgálja,

  • a mentelmi bizottságnak törvény szerinti meghatározott feladata van, nem csinálhat olyat, ami nem hatásköre.


A bizottság Juhászék beadványa után felkérte Rogánt, hogy nyilatkozzon, aki meg is tette. Szerinte a nyilatkozatot a törvénynek megfelelően töltötte ki, Juhász pedig olyan információkra kíváncsi, amelyekre a vagyonnyilatkozat nem tér ki, tehát arra nem is kell válaszolnia.

Juhász Péter Facebook-oldalán úgy reagált: „Újra beküldjük, de most még többen, és kiegészítjük a bizottságnak kérdésekkel, amiket ezek szerint fel is tesznek Rogánnak.”