Nem veszélyes hulladékként tárolta a gyilkos vörösiszapot a Mal Zrt.

2018. március 9., 18:56

Szerző:

Tíz nappal azelőtt kapott friss működési engedélyt a Mal Zrt, hogy a több százezer köbméternyi maró lúg rázúdult Kolontárra és Devecserre. A hatósági ellenőrzésen senkinek nem tűnt fel, hogy sokkal több veszélyes anyagot tárolnak a vörösiszap-tározóban, mint amennyire a létesítménynek engedélye volt. Magasították a tározót, ezzel pedig gyengült a teljesítménye – derítette ki a Célpont.

A Hír TV tényfeltáró műsora annak járt utána, hogy miért nem vontak felelősségre egyetlen állami vagy hatósági személyt sem nyolc év alatt. Pedig a hivatalos jelentés megállapította, hogy az állami felügyelet vagy annak hiánya is hozzájárult a gátszakadáshoz.

Illés Zoltán akkori környezetvédelmi miniszter szerint az akkori környezetvédelmi hatóság nem ellenőrizhette a gátat, csak a kommunális hulladék kezelését. 

A maró lúg nem veszélyes hulladék?
Fotó: 168 Óra archív

A műsorból az derül ki, hogy gyakorlatilag nem volt olyan hatóság, amely ellenőrizhette volna az egymillió köbméternyi veszélyes hulladék tárolását. Ráadásul a hivatalos indoklás szerint a vörösiszap nem volt veszélyes hulladék. Tízen haltak meg, százötvenen szenvedtek súlyos sérülést a 2010-es áradás miatt.

A vörösiszap-perben elsőfokon mindenkit felmentett a bíróság, de másodfokon eljárási szabálysértésekre hivatkozva a bíróság hatályon kívül helyezte a döntést, és új eljárást rendelt el. A megismételt elsőfokú eljárás decemberben kezdődött. Ennek ellenére arról nyolc éve nincsenek pontos adatok, hogy a tározó milyen magas volt. A károsultakat képviselő Léhmann György ügyvéd szerint még azt sem lehet tudni, hogy milyen magasság szerepelt a hatósági engedélyben.