Nem sikerült a bravúr: a Fidesz behúzta Felcsútot

Pásztón, Balmazújvárosban és Sorkikápolnán is önkormányzati választás zajlott.

2018. augusztus 12., 21:06

Szerző:

A Fidesz-KDNP jelöltjét, Mészáros László Istvánt választották polgármesterré a Fejér megyei Felcsúton vasárnap tartott időközi polgármester-választáson - közölte a település jegyzője. Felcsúton azért kellett időközi polgármester-választást kiírni, mert a település polgármestere, Mészáros Lőrinc (Fidesz-KDNP) áprilisban lemondott tisztségéről.

Sisa András elmondta: az 1509 szavazásra jogosult választópolgárból 615-en vettek részt a voksoláson, a jelöltekre 601 érvényes és 14 érvénytelen szavazat érkezett.

A Fidesz-KDNP jelöltje, Mészáros László István 535 szavazatot kapott, míg a független (a Magyar Kétfarkú Kutya Párt támogatásával induló) Mészáros László Jánosra 66-an voksoltak.

Az országban vasárnap további három időközi önkormányzati választás zajlott. Balmazújvárosban négy jelölt közül Hegedűs Péter független jelöltet, helyi vállalkozót választották polgármesterévé a szavazók. Itt a választásra jogosult 14 138 állampolgár közül 3922 (27,74 százalék) voksolt, 3861 volt az érvényes szavazatok száma.

Balmazújvárosban a korábbi polgármester tisztségének megszűnése miatt kellett kiírni az időközi választást, a települést 2014 óta vezető Veres Margitot (független) ugyanis áprilisban hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt jogerősen öt év börtönre ítélte a Debreceni Ítélőtábla.

Hegedűs Péter 2053 szavazattal lett Balmazújváros új polgármestere, Csige Sándor (független) 52, Dobány László (Magyar Munkáspárt) 47, Nagy Tamás (független) 1709 voksot kapott.

A Vas megyei Sorkikápolnán két független jelölt közül Fodor Béla Józsefet választották polgármesterré.

A Nógrád megyei Pásztón polgármestert és képviselő-testületet is választottak. A voksolást azért kellett kiírni, mert a Fidesz-KDNP többségű közgyűlés feloszlatta magát. Itt még nincs hivatalos eredmény, amint nyilvánosságra kerül, közöljük.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.