„Nem olvasok újságot” – rázta le a Legfőbb Ügyészség főosztályvezetője, hogy miért nem vizsgálják a MKB-s számlára utalt azeri dollármilliók ügyét

2017. szeptember 22. 20:07 - szerző: Ágoston Zoltán

Hivatalosan nincs tudomása semmiről.

Szoboszlai-Szász Richárd az ATV Start vendége volt. A műsorvezető, Krug Emília megkérdezte tőle, miért nem foglalkozik a Legfőbb Ügyészség azzal a 7,6 millió dollárral, amelyet a baltás gyilkos, Ramil Safarov átadása körül, 2012 júliusától utaltak át több összegben egy MKB-s számlára, amire a főosztályvezető hosszú fejtegetésbe bocsátkozott arról, hogy a büntetőeljárásnál kötött szabályok vannak, nem az elképzelések alapján folyik az eljárás. Ennek megvan a törvényes alapja, ami a gyanú, a gyanúhoz pedig konkrét, ellenőrizhető adatok kellenek – mondta, a közbevetésre pedig, hogy elég lenne elolvasni az ügyről szóló újságcikkeket, először azt mondta, hogy ezekben az írásokban semmiféle konkrét adatot nem lát, amely alátámaszthatná a gyanút, majd pedig azt, hogy nem olvas újságot. A kettő között egyébként védekezett azzal is, hogy az ügyészség vádhatóság, a bizonyítékok felkutatása pedig a nyomozóhatósági feladat lenne, csakhogy – hívta fel a figyelmet a műsorvezető – a rendőrség és a NAV munkáját az ügyészség felügyeli. Ezt Szoboszlai-Szász Richárd azzal rázta le, hogy hivatalosan nincs tudomása az ügyről.

Nemrég a nemzetközi tényfeltáró újságírói szervezet, az OCCRP munkája nyomán az Átlátszó hívta fel a figyelmet arra, hogy az azeri baltás átadása után csaknem egy éven át 7,6 millió dollár érkezett egy MKB-s számlára, amelyet az azeri miniszterelnök-helyettes fia, Orkhan Eyyubovnak a cége, a Velasco International Inc. nyitott a bankban. Az utalások 2012 júliusában kezdődtek, alig egy hónappal azután, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök Bakuban járt, ahol Orkhan Eyyubov apja, Yakub Eyyubov miniszterelnök-helyettes fogadta, és egy hónappal azelőtt, hogy Magyarország átadta volna Ramil Safarovot Azerbajdzsánnak.

Szoboszlai-Szász Richárd a Legfőbb Ügyészség Kiemelt, Korrupciós és Szervezett Bűnözés Elleni Ügyek Főosztályának a vezetője.